Friedrich Merz este noul cancelar al Germaniei, după ce a obținut majoritatea necesară la al doilea vot în Bundestag

06 mai 2025, 19:44

Friedrich Merz a fost votat favorabil de Bundestag marți după-amiază pentru postul de cancelar federal german, la o repetare a votului în camera inferioară a parlamentului după ce guvernul de coaliție format din conservatorii săi și social-democrați nu reușise la prima încercare să obțină majoritatea, relatează Agerpres cu referire la Reuters.

Însă eșecul surprinzător din prima rundă de vot, situație fără precedent în istoria postbelică a Germaniei, evidențiază fragilitatea acestei coaliții, care a prezentat luni programul de guvernare pentru următorii patru ani.

Cele două formațiuni, respectiv blocul politic de centru-dreapta al lui Merz, format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu filiala sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU),și Partidul Social-Democrat (SPD) de centru-stânga, doresc să readucă economia pe creștere, în timp ce războiul comercial declanșat prin taxele vamale decise de președintele american Donald Trump riscă să alimenteze în Germania un al treilea an consecutiv de recesiune.

Noua coaliție de la Berlin mai promite măsuri împotriva migrației, reducerea cheltuielilor guvernamentale, în paralel cu creșterea cheltuielilor militare pentru a susține apărarea europeană în fața unei dezangajări strategice a SUA, de asemenea continuarea unui sprijin militar consistent pentru Ucraina în războiul cu Rusia, precum și frânarea ascensiunii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Criticii remarcă însă că programul de guvernare cuprins într-un document de 144 de pagini este sărac în măsuri concrete, iar promisiunile formulate sunt condiționate de finanțări.

Totuși, Friedrich Merz se va bucura de mai multă flexibilitate bugetară decât predecesorul său, social-democratul Olaf Scholz, după ce legislativul la final de mandat a relaxat amendamentul constituțional ce limita contractarea de noi datorii până la cel mult 0,35% din PIB. Această relaxare a "frânei datoriilor" va permite creșterea cheltuielilor militare și implementarea unui plan de 500 de miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură și de protecție a mediului.

Principalul obiectiv al noului guvern federal va fi repornirea motorului economiei germane, care a traversat deja doi ani de recesiune după invazia rusă în Ucraina, război ce a avut ca efect pierderea sursei de aprovizionare cu gaz ieftin rusesc după sabotajul asupra conductelor Nord Stream.

Pentru a încuraja investițiile, coaliția formată din creștin-democrați și social-democrați promite o serie de facilități fiscale destinate companiilor și reducerea birocrației, iar ca soluție în fața creșterii costurilor energetice are în vedere plafonarea prețului la energie electrică pentru industriile energo-intensive.

Noua coaliție promite și reducerea cheltuielilor de funcționare a administrației prin diminuarea numărului posturilor de funcționari cu 8% în următorii patru ani, cu excepția posturilor legate de securitate și ordine publică.

Tema care la negocieri a provocat cele mai multe divergențe între noii parteneri de guvernare este cea privind măsurile de combatere a migrației ilegale, după o serie de atacuri comise de refugiați. În final, coaliția promite la acest capitol menținerea controalelor la granițe și returnarea migranților ilegali de la frontieră, inclusiv a acelora care cer azil. Însă aceste acțiuni se vor desfășura "în coordonare cu vecinii noștri europeni", mai indică programul de guvernare, care prevede printre măsurile anti-migrație și limitarea dreptului la reunire familială în cazul refugiaților cu statut de protecție limitată.

În ce privește apărarea, pe lângă creșterea cheltuielilor noul guvern german dorește crearea unui serviciu militar voluntar bazat pe modelul suedez, la 15 ani după ce Germania a renunțat la serviciul militar obligatoriu.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo