Noi furtuni solare ar putea cauza furtuni geomagnetice pe Pământ, manifestându-se prin aurore boreale vizibile la latitudini mai joase decât de obicei, începând de marți seară și până joi, conform Administrației Naționale americane pentru Oceane și Atmosferă (NOAA),informează AFP, preluată de Agerpres.
În luna mai, planeta a cunoscut cele mai puternice furtuni geomagnetice din ultimii 20 de ani, care au provocat aurore boreale vizibile pe cerul nopții în Statele Unite, Europa și Australia, inclusiv în România și Moldova.
CITEȘTE ȘI: Spectacol nocturn uimitor: Aurora boreală luminează cerul Moldovei!
Furtunile solare sunt adesea însoțite de ejecții de masă coronală, un flux de plasmă format din particule energizate care durează câteva zile pentru a ajunge pe Pământ. Interacțiunea acestor particule cu câmpul magnetic al Pământului produce spectaculoase aurore boreale, asemănătoare unor perdele de lumină gigantice, ondulate și colorate.
Pe lângă producerea de aurore boreale, fenomenele pot deteriora rețelele electrice și de telecomunicații. Activitatea solară este pe punctul de a atinge un maximum în ciclul său de 11 ani, denumit "maximum solar", așteptat între sfârșitul anului 2024 și 2026. Când particulele energizate purtate de vântul solar întâlnesc câmpul magnetic al Pământului, ele sunt accelerate către polii magnetici, explicând astfel de ce aurorele sunt frecvent observate la latitudini mari.
Cea mai puternică furtună geomagnetică înregistrată vreodată, denumită Evenimentul Carrington, a avut loc în septembrie 1859 și a provocat supratensiuni electrice în liniile telegrafice suficient de ridicate pentru a aprinde echipamentele, mai notează AFP.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ