Germania critică guvernul lui Zelenski după adoptarea legii care slăbește lupta anticorupție: "Frânează Ucraina în drumul spre UE"

23 iulie 2025, 18:57

Germania a criticat, miercuri, adoptarea de către Ucraina a așa-zisei legi "12414", un act normativ care plasează agențiile anti-corupție ale țării sub control politic. Guvernul de la Berlin îl avertizează pe cel de la Kiev că această lege va pune probleme Ucrainei în drumul ei spre aderarea la blocul european, conform AFP, citată de Agerpres.

"Limitarea independenţei agenţiilor anticorupţie frânează Ucraina pe drumul său către UE", a scris, pe Twitter, ministrul german de externe, Johann Wadephul, care a precizat și că Ucraina "trebuie să continue cu hotărâre eforturile sale în lupta împotriva corupţiei", scrie Antena 3 CNN.

Respectiva lege, trecută rapid prin parlament şi deja promulgată de preşedintele Volodimir Zelenski, conferă prerogative sporite procurorului general asupra dosarelor instrumentate de Biroul Naţional Anticorupţie (NABU) şi Procuratura Specializată Anticorupţie (SAPO).

Adoptarea acestei legi a provocat în Ucraina primele manifestaţii de amploare de la începutul războiului, în timp ce preşedintele Zelenski a invocat "interferenţele ruseşti" ca argument pentru limitarea independenţei celor două agenții. "Avem toţi un inamic comun: ocupanţii ruşi. Or, pentru a apăra statul ucrainean, este nevoie de un sistem de protecţie a ordinii suficient de solid, capabil să garanteze un veritabil sentiment de justiţie", a motivat preşedintele ucrainean.

Înainte ca parlamentul să voteze legea, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a făcut zeci de percheziţii la proprietăţile a 15 inspectori ai NABU, într-o operaţiune justificată de serviciile de informaţii ucrainene ca făcând parte dintr-o acţiune de eliminare a influenţei ruse asupra agenţiei anticorupţie.

Doi responsabili de rang înalt ai NABU au fost arestaţi în cadrul operaţiunii pentru o presupusă colaborare cu Rusia, în timp ce această agenţie anticorupţie şi cele mai influente organizaţii ale societăţii civile consideră că operaţiunea SBU este o acţiune de intimidare şi care ar fi avut, de asemenea, ca scop obţinerea de către acest serviciu secret a unor informaţii sensibile.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo