Germania și Franța l-au avertizat pe Donald Trump să nu amenințe Groenlanda, după ce președintele ales al SUA a refuzat să excludă folosirea forței militare pentru a prelua teritoriul autonom al Danemarcei, transmite BBC.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că „principiul inviolabilității frontierelor se aplică fiecărei țări… indiferent dacă este una foarte mică sau una foarte puternică”.
Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, a declarat că „este evident că nu se pune problema ca Uniunea Europeană să lase alte națiuni ale lumii să îi atace frontierele suverane”.
Marți, Trump și-a reiterat dorința de a integra Groenlanda în Statele Unite, afirmând că insula arctică este „esențială” pentru securitatea națională și economică.
El și-a exprimat în mod repetat interesul de a cumpăra Groenlanda, după ce a evocat ideea în 2019, în timpul primului său mandat de președinte.
Danemarca, un aliat de lungă durată al SUA, a afirmat clar că Groenlanda nu este de vânzare și că aparține locuitorilor săi.
Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, militează pentru independența față de Danemarca, dar și el a afirmat clar că teritoriul nu este de vânzare. El a fost miercuri în vizită la Copenhaga.
Cancelarul Scholz a declarat că există o „anumită neînțelegere” cu privire la declarațiile venite din partea viitoarei administrații americane.
„Principiul inviolabilității frontierelor se aplică fiecărei țări, indiferent dacă este în est sau în vest”.
Danemarca este membră a alianței NATO condusă de SUA, la fel ca Germania și Franța.
Scholz a subliniat că „NATO este cel mai important instrument pentru apărarea noastră și un element central al relației transatlantice”.
Groenlanda are o populație de doar 57 000 de locuitori și o largă autonomie, deși economia sa depinde în mare măsură de subvențiile de la Copenhaga și rămâne parte a Regatului Danemarcei.
De asemenea, Groenlanda are unele dintre cele mai mari depozite de minerale de pământuri rare, care sunt esențiale în fabricarea bateriilor și a dispozitivelor de înaltă tehnologie.
Steffen Kretz, corespondentul internațional senior al Danish Broadcasting Corporation, care a realizat un reportaj în Nuuk, capitala Groenlandei, a declarat că majoritatea oamenilor cu care a vorbit au fost „șocați” de refuzul lui Trump de a exclude folosirea forței militare pentru a prelua controlul asupra teritoriului.
Deși majoritatea oamenilor din Groenlanda speră la independență în viitor, el a spus că există o recunoaștere generală a faptului că Groenlanda are nevoie de un partener care ar putea oferi servicii publice, apărare și o bază economică, așa cum face Danemarca în prezent.
„Încă nu am întâlnit o persoană din Groenlanda care visează ca insula să devină o colonie pentru o altă putere externă, cum ar fi SUA”.
Kretz a declarat pentru BBC că, în timp ce guvernul danez a încercat să „minimalizeze” orice confruntare cu Trump, „în spatele scenei simt conștientizarea faptului că acest conflict are potențialul de a fi cea mai mare criză internațională pentru Danemarca din istoria modernă”.
Fiul președintelui ales, Donald Trump Jr, a efectuat marți o scurtă vizită în Groenlanda, pe care a descris-o drept o „excursie personală de o zi” pentru a discuta cu oamenii.
El a postat apoi o fotografie cu un grup de groenlandezi într-un bar, purtând șepci pro-Trump.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ