Gutnic: O decizie luată recent de Guvern poate duce la majorarea tarifelor în Chișinău

11 noiembrie 2024, 14:06
Embed:

Decizia Ministerului Energiei privind obligarea consumatorilor noncasnici de a cumpăra gaze naturale de pe piața liberă poate determina majorarea tarifelor în capitală. Atenționarea vine din partea viceprimarului municipiului Chișinău, Irina Gutnic. Ea a precizat că modificările urmau să fie anunțate încă din vară, pentru ca întreprinderile să aibă timp să se pregătească pentru noua procedură de achiziții.

Viceprimarul capitalei, Irina Gutnic, a anunțat că întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” a fost pusă în dificultate din cauza deciziei Ministerului Energiei de a-i obliga pe agenții economici să achiziționeze gazele naturale de pe piața liberă.

„Noțiunea de negociere directă a fost compromisă prin faptul că, atât în Legea cu privire la achiziții, cât și în Legea cu privire la utilități s-a introdus o literă nouă, prin care impune negocierea prin intermediul bursei”, a precizat Gutnic.

Ea a explicat că tranzacțiile de la bursa română au loc intermediarul BRM EST Energy, care percepe un comision. Respectiv, „Apă-Canal Chișinău” nu mai negociază direct, ci prin BRM EST Energy. Problema cea mai mare este însă anunțarea tardivă a modificărilor în procedura de negociere și achiziții, spune viceprimarul.

„Noi suntem, practic, în luna decembrie, noi nu cunoaștem care sunt modalitățile de a accesa această platformă, ce acte trebuie încărcate, cât durează procedura. Nu avem siguranța când va fi semnat acest contract și, în instanță finală, ce preț noi vom avea, pentru a oferi consumatorului. Deci acest lucru trebuia făcut cel puțin vara – luna iunie, luna iulie, și nicidecum în luna decembrie, deoarece, până se finalizează acest proces, practic, sezonul de încălzire se va finaliza”, a estimează Gutnic.

Ea a mai atenționat asupra pericolului ca firma care va fi selectată de intermediarul BRM EST Energy să nu dispună de volumul necesar de gaze naturale, ceea ce va obliga „Apă-Canal Chișinău” să revină la combustibilul furnizat de „Moldovagaz”, iar în acest caz compania municipală va fi nevoită să achite un comision de 20 la sută din prețul reglementat, iar asta va ajunge în facturi și, respectiv, „pe umerii consumatorilor”.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo