Ignoră opoziția și Amnesty International! PAS nu renunță la amendamentele privind "înalta trădare"

06 iunie 2024, 11:56

Majoritatea parlamentară a refuzat să retragă modificările la legislație, care îi dau o nouă interpretare noțiunii de "înaltă trădare". Un demers în acest sens a fost lansat de către deputații din opoziție, care au invocat apelul Amnesty Internațional. Această organizație internațională consideră că deputații trebuie să abroge noile modificări legislative și i-a cerut șefei statului să nu le promulge, notează portalul Zvon.md.

În replică, deputații din majoritatea parlamentară spun că noile prevederi se regăsesc și în legislațiile altor țări, inclusiv în România, încât propunerea opoziției și, respectiv, apelul Amnesty International au fost respinse.

Într-un comentariu al acestei reputate organizații internaționale se menționează că sunt alarmante prevederile ce redefinesc ”înalta trădare”.

"Definiția lărgită a înaltei trădări este vagă și susceptibilă de abuzuri, reprezentând o amenințare deosebită la adresa dreptului la libertatea de exprimare. Această nouă definiție a înaltei trădări ar putea fi utilizată pentru a viza disidența politică și vocile critice, sub pretextul contracarării influenței străine răuvoitoare. Îngrijorător este faptul că această lege riscă să incrimineze puncte de vedere și opinii care ar trebui să fie protejate în temeiul dreptului internațional", subliniază Vasile Tofan, directorul executiv al Amnesty International Moldova.

Noile amendamente la codul Penal au fost anunțate în 24 mai, de către partidul de guvernământ, reprezentanți ai Serviciului Informații și Securitate, ai Procuraturii Generale și ai Ministerului Justiției. Acestea vizează ”trădarea pe timp de pace” și extind această definiție juridică a infracțiunii și domeniul de aplicare. Mai mult, documentul elimină cerința ca acțiunile ”trădare de patrie” să provoace daune directe statului.

La doar câteva zile după anunț, în 30 mai, Parlamentul a și votat în lectură finală modificările la Codul Penal și urmează promulgarea lor de către Maia Sandu.

Noile amendamente introduc o nouă formă a ”înaltei trădări”, care constă în asistarea unui stat străin, a unei organizații străine, a unei ”entități neconstituționale” nedefinite sau a reprezentanților acestora, în desfășurarea de ”activități ostile împotriva securității statului”, inclusiv ”prin campanii de dezinformare”.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitati

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo