În Chișinău a fost înregistrat un caz de tetanos, la un copil de 4 ani, o boală care poate pune viața în pericol, dar care poate fi prevenită prin vaccinare. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai.
"Din păcate, săptămâna trecută, a fost o adresare mai interesantă în cadrul unei instituții medicale din Chișinău. S-a constatat că un copil de 4 ani este suspectat cu tetanos. Din fericire copilul este în stare stabilă, în prezent. În acest context amintesc părinților să vaccineze copiii. În acest caz copilul nu a fost vaccinat împotriva tetanosului și din păcate s-a îmbolnăvit. Boala aceasta decurge foarte, foarte greu, desori cu o rată de deces de 90 la sută. Faptul că acest copil a fost salvat este o minune. Vă rog, frumos, dragi părinți, vaccinați copiii", a menționat Vladimir Bolocan.
Tetanosul este cauzat de o infecție cu bacteria Clostridium tetani. În general, bacteriile intră printr-o rupere a pielii, cum ar fi o tăietură sau o plagă cauzată de un obiect contaminat. Bacteriile sunt întâlnite, de obicei, în sol, praf și bălegar. Bacteriile produc toxine care infectează contracțiile musculare. Boala nu se răspândește de la om la om.
Tetanosul este caracterizat prin spasme musculare. În cel mai comun tip, spasmele încep la nivelul maxilarului și apoi se răspândesc în restul corpului. Aceste spasme durează câteva minute de fiecare dată și apar frecvent, timp de trei și până la patru săptămâni. Spasmele pot fi atât de severe încât pot provoca fracturi ale oaselor. Alte simptome pot include: febră, durere de cap, probleme la înghițire, hipertensiune arterială și ritm cardiac alert. Aproximativ 10% din cei infectați mor.