Paritatea dintre euro și dolar a căpătat în acest an o tendință de apropiere de raportul unu la unu. Procesul este susținut de menținerea unui parcurs bun pentru economia americană și de o evoluție anemică a celei din Uniunea Europeană. În plus, dolarul poate obține un nou impuls pentru apreciere în cazul unei victorii a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale.
Aceste evoluții pe piața internațională au marcat și cursul de schimb din Republica Moldova. Pe piața locală, moneda unică europeană s-a depreciat, de la începutul anului, cu mai mult de unu la sută în raport cu leul moldovenesc, de la 19,35 lei până la 19,13 lei (cursul oficial din 23 aprilie). În același timp, dolarul s-a apreciat cu trei la sută, de la 17,40 lei până la 17,96 lei (cursul oficial din 23 aprilie). În prima lună a anului, oferta de valută din partea persoanelor fizice acoperea cererea din partea agenților economici în proporție de peste 97 la sută, ceea ce ar fi determinat o apreciere și mai consistentă a leului în raport cu moneda unică europeană. De aceea, Banca Națională a Moldovei a cumpărat de pe piața interbancară locală un surplus de valută în valoare de 10 milioane de dolari.
În raport cu ultima lună a anului trecut, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 5,3 milioane de dolari, însă și cererea netă de valută din partea agenților economici s-a micșorat cu peste 10 milioane de dolari.
În cea de-a doua lună a anului, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut la 90,5 la sută. S-a micșorat cu tocmai 20 de milioane de dolari sau cu mai mult de nouă la sută oferta netă de valută de la persoanele fizice, iar cererea din partea agenților economici s-a micșorat cu doar 5,7 milioane sau cu 2,6 la sută. Ca urmare, nu a fost nevoie de intervenția BNM pe piața valutară.
Regulatorul nu a intervenit nici în luna martie, când gradul de acoperire a cererii de valută din partea agenților economici prin oferta netă a persoanelor fizice a coborât la 86,6 la sută. Atunci, oferta s-a majorat cu 7,6 milioane de dolari sau cu patru la sută, în timp ce agenții economici au majorat cererea cu 18,3 milioane de dolari sau cu mai mult de 8 la sută.
În aceste condiții, pentru cei care au economii în lei și vor să cumpere valută este mai sigur să cumpere atât euro, cât și dolari. Mai ales că lunile următoare ar putea să se manifeste prin volatilitate pe piața valutară, însă tendința de apreciere a dolarului se va menține.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ.