Anual, pe 7 iunie, în lume este marcată Ziua mondială a siguranței alimentelor. La nivel mondial, se estimează că în jur de 600 milioane de oameni se îmbolnăvesc în urma consumului de alimente contaminate și 420 de mii mor în fiecare an.
Copiii mai mici de 5 ani sunt cei mai vulnerabili, suportând în jur de 40% din consecințele consumului alimentelor nesigure. Totodată, aceștia sunt afectați cel mai frecvent și de malnutriție. Peste 200 de afecțiuni – de la bolile diareice acute, la cancer, sunt generate de consumul alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice, precum metalele grele.
În Republica Moldova, anual, se înregistrează de la 16 mii până la 20 de mii cazuri de boli diareice acute, inclusiv cu până la 10 decese printre copiii sub vârsta de 5 ani şi adulţi. În structura îmbolnăvirolor, în 75% din cazuri predomină copiii. De asemenea, anual, se înregistrează peste 20 de izbucniri epidemice în grup.
Abonează-te la canalul nostru de" TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ
Pentru prevenirea bolilor condiționate de consumul alimentelor și a apei nesigure, epidemiologii îndeamnă populația să respecte CINCI principii ale OMS privind siguranța produselor alimentare: