Începând de astăzi, Guvernul Republicii Moldova va activa o Celulă de Criză, pentru a gestiona situațiile neprevăzute care pot apărea în timpul sărbătorilor de iarnă. Despre acest lucru a anunțat premierul Dorin Recean, pe 23 decembrie.
Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va intensifica patrularea pe traseele publice și la evenimente festive și va gestiona traficul rutier în zonele aglomerate. Va fi monitorizată utilizarea artificiilor, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va fi responsabil pentru situații ce ar pune în pericol securitatea cetățenilor.
În contextul Celulei de Criză, Poliția de Frontieră va colabora cu autoritățile din țările vecine pentru gestionarea fluxurilor de călători și va crește capacitatea echipelor la punctele de trecere a frontierei.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii va fi responsabil pentru pregătirea completă a infrastructurii rutiere, curățarea și întreținerea drumurilor. De asemenea, va fi asigurată funcționarea eficientă a aeroportului și fluxului de pasageri, inclusiv al cetățenilor care întâmpină călătorii.
O altă măsură ține de acordarea sprijinului cetățenilor din diasporă pentru emiterea documentelor în regim de urgență, precum și a suportului necesar persoanelor aflate în dificultate și celor cu dizabilități. Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi responsabilă pentru asigurarea controlului calității produselor.
Prim-ministrul Dorin Recean s-a referit și la măsurile necesare în cazul unor eventuale deconectări de energie. În lipsa curentului electric, spitalele și unitățile medicale vor funcționa fără întrerupere, școlile vor trece la generatoare, iar autoritățile vor colabora cu operatorii de telefonie mobilă pentru a garanta conectivitatea în situații de urgență.
Menționămă că, începând cu data de 16 decembrie, în Republica Moldova, a fost instituită starea de urgență. Amintim că țara noastră riscă să fie afectată grav de o criză umanitară dacă Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Potrivit autorităților, în această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300.000 de cetățeni, de asemenea există riscuri majore pentru stabilitatea sistemului energetic, dar și perturbări economice.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.