Potrivit autorităților declararea stării de urgență este necesară pentru că oferă posibilitatea aplicării imediate a unui șir de măsuri, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale. Acestea vor avea drept scop prevenirea, diminuarea și lichidarea consecințelor situației care a provocat starea de urgență. Mai exact, va fi posibilă instituirea unui regim special de procurare a energiei electrice și a gazelor naturale în ritm rapid și se vor putea aloca bani pentru acest lucru. La fel, vor putea fi adoptate decizii de împuternicire a furnizorilor și operatorilor de sistem să acționeze și să cumpere, să transporte sau să distribuie energie electrică și gaze naturale pe întreg teritoriul țării.
De asemenea, prin intermediul dispozițiilor CSE, se va putea dispune, la necesitate, raționalizarea consumului de resurse energetice și se va asigura procesul de informare a cetățenilor despre proporțiile situației excepționale și măsurile de protecție a populației.
Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru a asigura impactul prompt al acestora, dispozițiile emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova vor intra în vigoare din momentul emiterii lor.
Declararea stării de urgență a fost propusă de Guvern, având la bază Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE),precum și ținând cont de faptul că insuficiența resurselor energetice afectează direct și imediat securitatea statului și a cetățenilor.
Potrivit reprezentanților Executivului sistarea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către Gazprom, ar putea genera o criză umanitară în regiune, precum și riscuri de asigurare a funcționării și stabilității sectorului energetic din Republica Moldova.
Amintim că, pe 14 decembrie, Guvernul Republicii Moldova a lansat campania "Economisește energia - plătește mai puțin". În context, purtătorul de cuvânt a Guvernului, Daniel Vodă, a prezentat o serie de acțiuni pentru cetățeni, pentru a economisi energia, și banii și i-a îndemnat: