Începe Solstițiul de vară din 2024. Ce lucruri nu ai voie să faci în cea mai lungă zi din an și cum ne afectează acest fenomen

20 iunie 2024, 07:30
vara-soare-poza_ec54162d43
Solstițiul de vară în 2024 marchează cea mai lungă zi din an și momentul oficial al începutului verii în calendarul astronomic. Cunoscut și ca Ziua Soarelui, solstițiul de vară este o sărbătoare încărcată de tradiții și ritualuri în diverse culturi. În acest an, solstițiul are loc pe 20 iunie la ora 23:50, când soarele atinge unghiul maxim de ridicare deasupra orizontului, oferind cea mai lungă perioadă de lumină naturală într-o zi. 

Solstițiul este momentul din an când Soarele atinge cea mai mare sau cea mai mică înălțime față de Ecuator. Solstițiul de vară este cea mai lungă zi a anului. După această dată, durata zilei iluminate de Soare începe să scadă treptat, iar cea a nopții să crească, până la solstițiul de iarnă, care are loc pe 21 decembrie.

În această zi, când soarele dansează pe cer sau rămâne imobil la amiază, nimeni nu are voie să lucreze, spun vechile tradiții.

Superstiții și tradiții în noaptea solstițiului de vară 

În Europa, solstițiul de vară este o sărbătoare cu rădăcini adânci în culturile păgâne. Această perioadă era dedicată zeilor fertilității prin ritualuri de foc și dansuri purificatoare.

Una dintre cele mai cunoscute sărbători precreștine este Beltane, festivitate a celticilor dedicată zeilor fertilității prin ritualuri de dans și foc. În cultura nordică, solstițiul de vară este cunoscut ca Litha, în timp ce în cultura anglo-saxonă este denumit Midsummer. Aceste sărbători sunt marcate prin petreceri în aer liber, dansuri în jurul focurilor și respectarea tradițiilor care aduc noroc și prosperitate.  

Solstițiul de vară este, de asemenea, asociat cu tradiții care includ practici magice pentru a atrage belșugul și iubirea.  

Potrivit tradițiilor, există un ritual realizat la miezul nopții care îndeplinește orice dorință. Ai nevoie de un bilețel pe care să scrii dorința, apoi îl împăturești și îl arzi în focul unei lumânări. 

Se spune că este bine ca, în ziua solstițiului de vară, să faci baie în lacuri sau râuri pentru efectul curativ și de renaștere. În unele locuri, oamenii practică și spălatul cu rouă adunată în ajunul solstițiului, considerată o practică magică pentru frumusețe. De asemenea, spălatul cu ierburi în noaptea solstițiului era văzut ca o cură pentru refacerea sănătății.

Cum ne afectează acest fenomen organismul 

Solstițiul de vară este un eveniment astronomic cu efecte semnificative asupra noastră.

Pentru că avem mai multă lumină, este stimulată secreția de serotonină, cunoscută ca hormonul fericirii, care contribuie la o stare generală mai bună și reduce riscul de depresie. 

Pe de altă parte, pentru că vorbim de cea mai lungă zi din an, în care soarele va sta cel mai mult pe cer, s-ar putea să ne fie dat peste cap ritmul circadian, „ceasul bologic” al organismului, iar acest lucru ne poate aduce modificări ale obiceiurilor de somn. Însă, după ce ritmul se reglează, calitatea somnului se va îmbunătăți.

Temperaturile mai ridicate și intensitatea luminii solare pot influența nivelul de energie al unei persoane în timpul zilei. De asemenea, în zilele de vară, mai lungi, organismul nostru trebuie să își regleze temperatura internă pentru a face față condițiilor externe.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo