Îngrijorător: Sărăcia absolută în Republica Moldova a crescut cu 40% in ultimii trei ani

08 mai 2025, 11:39
Embed:

Sărăcia absolută în Republica Moldova a crescut cu 40% în ultimii trei ani, susţine expertul economic, Veaceslav Ioniţă. Potrivit acestuia, datele recente ale Biroului Național de Statistică indică un fenomen alarmant, iar 814.000 de cetăţeni au ajuns să trăiască în sărăcie absolută. Din anul 2022, numărul acestora a crescut cu 170.000, iar fenomenul este cauzat de doi factori: crizele economice succesive şi migraţia selectivă a populaţiei.

 
"Crizele economice succesive: În ultimii cinci ani, Moldova a traversat patru crize majore. Acestea au dus la: Inflație record, nemaiîntâlnită în ultimele două decenii și jumătate; Tarife majorate la energie și servicii esențiale; Venituri stagnante pentru gospodării; O eroziune a puterii de cumpărare, cu impact direct asupra consumului de bază. Acesti factori au generat un șoc socio-economic care a afectat în special categoriile vulnerabile, împingându-le sub pragul sărăciei absolute", explică expertul economic.
 
De asemenea, potrivit analizei, migraţia selectivă a populaţiei este un alt factor major care a provocat creşterea sărăciei:
 
"Dincolo de factorii economici, un rol esențial îl joacă migrația internă și externă. În zonele rurale, populația tânără și cu resurse pleacă, fie spre orașe, fie peste hotare; În schimb, în sate rămân persoanele vârstnice și cele cu venituri mici, ceea ce conduce la o concentrare a sărăciei în mediul rural. Statistica confirmă: aproape 600.000 de persoane sărace trăiesc în sate, iar doar puțin peste 200.000 în orașe. Această "segregare economică și demografică" amplifică decalajele regionale și generează dezechilibre structurale tot mai profunde. Creșterea sărăciei absolute în Republica Moldova este rezultatul unei conjuncții periculoase între crizele economice repetate și migrația accelerată a populației active", declară economistul.
 
Veaceslav Ioniţă susţine că modelul actual de dezvoltare nu mai este sustenabil fără intervenții direcționate. Aszfel, sunt necesare politici publice care să atenueze impactul economic al crizelor asupra celor mai vulnerabili, să încetinească migrația tinerilor prin stimulente economice și investiții în zonele rurale, dar şi să redefinească strategiile de incluziune socială și dezvoltare regională:
"Altfel, Republica Moldova riscă să devină o societate dezechilibrată, în care cei care au plecat susțin, de la distanță, pe cei care au rămas fără perspective", a conchis expertul.
 
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo