Investigaţie: Bani publici şi europeni, investiţi într-un centru pentru copii, care nu a funcţionat nicio zi

12 septembrie 2024, 15:55
captura-de-ecran-din-2024-09-12-la-11.21.58-1024x571

Primul centru de plasament temporar pentru copiii aflaţi în situaţii de risc din oraşul Comrat, care a fost renovat şi dotat cu mobilier din bani publici, dar și dintr-un grant oferit de Uniunea Europeană, nu a funcționat nicio zi. O investigaţie realizată de jurnaliştii de la CUSENS.MD a scos la iveală că valoarea proiectului, de circa 1,5 milioane de lei au fost irosiţi în zadar întrucât centrul nu respectă standardele minime de calitate și, prin urmare, nu a primit acreditarea de funcţionare de la Inspectoratul Social de Stat, condiție obligatorie în cazul unor instituții care urmează să presteze servicii sociale.

Centrul urma să adăpostească și să îngrijească, pe un termen de până la un an, în jur de opt copii, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani. Acesta a fost amenajat într-o aripă a clădirii gimnaziului " Stepan Curoglo" de 210 metri pătrați, aflat în proprietatea Primăriei Comrat și care a fost dat în folosință Administrației raionului Comrat prin decizia Consiliul municipal.

Serghei Anastasov, primarul municipiului, susține că i s-a părut o idee bună, mai ales că acest spațiul  ajunsese într-o stare profundă de degradare:

"Era dezastru înăuntru. Am văzut că este un proiect bun și de aceea noi am contribuit. Am contribuit cu niște bani. Noi am făcut asta pentru că școala este în subordinea Primăriei, la Cadastru este înregistrată. Și dacă noi reparăm o clădire, asta nu este rău. Și de aceea noi am făcut chestiile astea. Am ajutat cât am putut prin Consiliul local. Atunci a fost implementat un proiect [finanțat de] Uniunea Europeană și noi am contribuit. A fost reparat acoperișul, multe lucrări au fost făcute din partea Primăriei", susține edilul.

 

Proiectul de renovare și amenajare a Centrului "Garmonia" a costat circa 1,5 milioane de lei, dintre care peste 334.000 de lei a contribuit Primăria municipiului Comrat, iar partea cea mai mare din sumă – circa 60.000 de euro (aproximativ 1,2 milioane de lei) – a fost oferită de Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova, sub formă de grant.

 

Asociația regională a mamelor cu mulți copii și a femeilor întreprinzătoare din Găgăuzia "Vesta" este organizația care a primit grantul. Pentru implementarea lui, "Vesta" a avut la dispoziție 16 luni, de la începutul lunii noiembrie 2021 până la sfârșitului lunii februarie 2023.

 

Cu toate acestea, Centrul "Garmonia" nu a funcționat nicio zi. Asta, deoarece nu respectă standardele minime de calitate și, prin urmare, nu a fost acreditat de Inspectoratului Social de Stat, condiție obligatorie în cazul unor instituții care urmează să presteze servicii sociale.

Șefa secției acreditare, Mariana Iorga, a explicat jurnaliștilor că Centrul „Garmonia” a obținut doar circa 63% din punctaj.

 

"Centrul trebuie să fie dotat cu paturi, dulapuri, noptiere, mese, scaune ca să asigure acel minim confort necesar beneficiarilor. Mobilierul existent în cadrul centrului… erau niște măsuțe foarte mici pentru copilași de 2-3 ani, mese, birouri pentru adulți care, la fel, nu sunt foarte comode pentru a fi utilizate, de exemplu, de un copil de clasele primare în pregătirea orelor sau a diferitor activități. Spațiul centrului nu a fost deloc amenajat și dotat pentru copiii cu dizabilități locomotorii. Adică existența acelor praguri la fiecare dormitor, la baie, la toaletă este un impediment în deplasarea copilului utilizator de scaun cu rotile", a spus Mariana Iorga.

 

Mai mult, potrivit raportului de evaluare al Inspectoratului Social de Stat, "centrul nu dispune de birouri pentru specialiștii, care vor lucra nemijlocit cu copiii", dar și "de un spațiu separat pentru organizarea vizitelor copiilor cu părinții și rudele".  Totodată, izolatorul centrului "nu corespunde cerințelor: este o încăpere foarte mică, fără geam și fără aerisire, dotată doar cu un pat mic”, iar blocul sanitar de lângă izolator" are doar toaletă și nu este dotat cu cabină de duș".

De asemenea, Centrul "nu a prezentat autorizația sanitaro-igienică și antiincendiu".

 

Întrebată despre neregulile depistate de Inspectoratul Social de Stat, administratoarea "Vesta"  susține că centrul a fost creat cu ajutorul unor experți, care nu i-a atenționat că există vreun risc de a nu primi acreditarea.:

"Am lucrat cu experți din diferite organizații. Ne-am consultat cu ei, dar niciunul dintre ei nu ne-a spus că ar putea apărea o astfel de problemă sau ceva de genul acesta. Vreau să vă spun că acest centru are toate condițiile necesare pentru a funcționa, toate condițiile. Desigur, întotdeauna poți găsi de ce să te agăți, dacă vrei să te agăți de ceva. Toți spuneau că totul va fi bine, veți trece acreditarea, sunteți pregătiți", a declarat fondatoarea și administratoarea asociației, Antonina Volkova.

 

Printre cei care le-au oferit consultanță, încă de la etapa de scriere a proiectului și perfectarea acordului de colaborare cu autoritățile locale, sunt angajați ai Keystone Moldova, o asociație obștească din Chișinău cu experiență vastă în oferirea serviciilor sociale grupurilor vulnerabile.

 

Potrivit jurnaliştilor, deocamdată nu este clar care sunt şansele ca centrul să-şi deschidă, totuşi, uşile pentru copiii din Comrat, aflaţi în situaţii de risc. 

Întreaga investigaţie poate fi citită

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo