
Curtea Constituțională a Italiei a decis joi că ambele femei din cuplurile de același sex care recurg la fertilizarea in vitro în străinătate pot fi recunoscute ca părinți, deși doar una din ele este mama biologică a copilului, transmite Reuters.
Grupurile de susținători ai drepturilor minorităților sexuale au avut de mai multe ori dispute pe tema respectivă cu premierul Giorgia Meloni, care se declară inamică a așa-numitului "lobby LGBT" (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali),scrie Agerpres.
Curtea a hotărât că nerecunoașterea legală a mamei non-biologice încalcă principiile constituționale ale egalității și identității personale, precum și dreptul copiilor la îngrijire, educație și continuitate emoțională din partea ambilor părinți.
Decizia elimină parțial o lege din 2004 care nu le permitea ambelor femei dintr-un cuplu de același sex să se înregistreze ca mame din punct de vedere legal, chiar dacă ambele erau de acord cu procedura.
Marilena Grassadonia, activistă pentru drepturile LGBT, membră a partidului de opoziție Stânga (La Sinistra),a declarat că hotărârea marchează o "zi istorică" în care se "restabilește demnitatea și liniștea multor familii curcubeu (simbol al diversității și al minorităților sexuale - n. r.) care trăiesc în țara noastră".
Cazul a fost adus în fața Curții Constituționale de o instanță din orașul Lucca din provincia italiană Toscana, care a pus la îndoială legalitatea interzicerii 'statutului de părinte dual integral' într-un caz în care era implicat un cuplu de lesbiene.
Magistrații au observat că incertitudinile privind legea au dus la decizii neuniforme în diferite instanțe, lăsând primarilor, care controlează registrele de stare civilă, posibilitatea de a lua decizii diferite în situații similare. În unele cazuri, ambele mame erau trecute în certificatele de naștere, iar în altele mama non-biologică era exclusă.
"Aceste rezultate divergente reflectă o realitate socială în schimbare, la care legislativul încă nu a răspuns", arată trimiterea către instanța constituțională.
Decizia Curții nu modifică restricțiile în vigoare în Italia pentru fertilizarea in vitro, limitată în continuare la cuplurile heterosexuale, însă marchează o reorientare către recunoașterea drepturilor părintești ale LGBT.
Într-un alt verdict pronunțat în aceeași zi, Curtea Constituțională a afirmat că regulile care le interzic femeilor necăsătorite accesul la fertilizarea in vitro nu sunt neconstituționale, dar ar putea fi modificate dacă în parlament ar apărea voința politică în acest sens.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ