Luau mită pentru a facilita obținerea permiselor de conducere. Două persoane și-au aflat verdictul în dosarul pornit de CNA

20 august 2024, 11:51
permis

Două persoane și-au aflat verdictul într-un dosar penal cu privire la luarea de mită pentru a facilita obținerea permiselor de conducere, deschis de Centrul Național Anticorupție în mai 2023. Magistrații Judecătoriei Hîncești, sediul Central, i-au găsit vinovați pe cei doi inculpați de trafic de influență, fiind amnedați cu 300 000 de lei și, respectiv, 400 000 de lei. De asemenea, s-a menținut sechestrul asupra sumei de 10.900 euro pentru a garanta executarea acestor amenzi.

De asemenea, potrivit CNA, au fost confiscate contravaloarea mijloacelor bănești în mărime de 4000 lei, iar 200 euro au fost trecuți în folosul statului.

Sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Conform investigațiilor, inculpații, începând cu perioada lunii decembrie 2021 și ulterior în perioada lunilor mai-septembrie 2023, au pretins și primit între 500 și 750 de euro de la mai multe persoane. În schimbul banilor, aceștia susțineau că pot influența angajații din cadrul Secției înregistrare a Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto a Centrului Multifuncțional Hâncești al Agenției Servicii Publice pentru a facilita promovarea probelor teoretice și practice ale examenului de calificare pentru obținerea permisului de conducere.

În comunicatul emis de CNA este precizat că, în luna decembrie 2021, unul dintre inculpați a primit prima tranșă de bani, 500 de euro din suma totală de 700 de euro, de la o persoană pentru a o ajuta să susțină examenul teoretic și practic, necesar pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria “B”, însă, dat fiind că, promisiunile nu s-au realizat, ulterior aceștia în perioada lunii mai-iunie 2023 au pretins și primit bani suplimentari în sumă de 200 euro și 4000 lei, pentru a-i elibera un certificat care confirmă frecventarea unui curs suplimentar de instruire practică pentru perioada anului 2023, necesar pentru susținerea examenelor de conducător auto la proba teorie și practică, timp în care solicitantul s-a aflat peste hotarele țării.

Totodată, s-a stabilit că, în luna mai 2023, aceștia au primit 700 de euro de la o persoană pentru a o ajuta să susțină examenul teoretic și practic, necesar pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria „A”. Ulterior, prin utilizarea unor dispozitive audio-video, au asistat persoana în timpul examenului, reușind astfel să obțină permisul.

În iulie 2023, cei doi au repetat schema, solicitând 750 de euro de la altă persoană pentru a influența rezultatul examenului de calificare auto pentru categoria „B”. Din nou, au utilizat dispozitive tehnice pentru a ghida persoana în timpul examenului, asigurându-se că aceasta obține permisul.

În alte cazuri, aceștia au primit sume suplimentare pentru a îndeplini promisiuni similare, însă unele promisiuni nu au fost realizate, iar banii nu au fost returnați.

Urmărirea penală a durat 10 luni, iar datorită încheierii acordurilor de recunoaștere a vinovăției, după conexarea cauzelor în instanța de judecată, judecarea cauzei a durat doar 4 luni.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo