De astăzi, creştinii ortodocşi intră în Săptămâna Patimilor, numită şi Săptămâna Mare, ultima din Postul Paştelui. În această perioadă, credincioşii se pregătesc de sărbătoarea Învierii lui Hristos.
Tradiţia spune că în următoarele zile se ţine post negru, adică se mânâncă abia după asfinţitul soarelui.
Fiecare zi din Săptămâna Patimilor se numeşte "Mare". În Lunea Mare credincioşii pot mânca bucate, dar să nu fie pregătite în ulei.
În Lunea Mare se pomeneşte pilda despre smochinul fără rod, pe care l-a blestemat Isus. Smochinul simbolizează sufletul ce nu aduce roade duhovniceşti - pocăinţă, credinţă, rugăciune şi fapte bune.
Lunea din această săptămână este ziua când raiul este închis şi cine moare în această zi nu poate fi înmormântat, pentru că ajunge în iad, aşa spune tradiţia din calendarul popular.
Tradiţia spune că în primele zile din Săptămâna Patimilor se face ordine în gospodării, casele sunt zugrăvite, iar mobilierul reparat. Totodată, până în Miercurea Mare este permisă munca la câmp. Apoi, bărbaţii trebuie să-şi ajute nevestele la treburile de pregătire pentru sărbătoarea Paştelui.