Mai mulți pomi în livezi înfloriți toamna. Cauza și cât e de grav fenomenul

18 octombrie 2024, 07:34
pomi

Spectacolul înfloririi diferitor pomi în livezi sau plante lemnoase decorative în această perioadă, de toamnă, provoacă mai multe întrebări, dar și unele îngrijorări. Potrivit specialiștilor, în general, stresul sau orice dezechilibru produs la pomi pot favoriza înflorirea pomilor în afara perioadei normale, transmite Agrobiznes.

La majoritatea speciilor pomicole, procesul de formare a mugurilor de rod are loc la sfârșitul creșterii intense a lăstarilor și se suprapune cu fenofaza în care frunzele de lângă muguri sunt la maturitate.

Potrivit sursei citate, stresurile de mediu, cum ar fi căldura sau seceta, pot induce o stare temporară de repaus. Plantele pot să își formeze mugurii florali în mod obișnuit, dar intră în repaus atunci când sunt supuse stresului. După ce valul de căldură sau condițiile de secetă se încheie, repausul se termină. Dacă condițiile sunt favorabile înfloririi, planta va înflori ca și cum ar fi primăvară.

Pe măsură ce schimbările climatice aduc mai multe valuri de căldură, secete și ploi torențiale, plantele experimentează tot mai des stres suplimentar. Acest stres ar putea determina mai multe plante să înflorească toamna și mai puțini muguri să se deschidă primăvara.

De exemplu, în această vară a avut loc un stres temporar cauzat de secetă, care a determinat încetinirea sau oprirea proceselor de dezvoltare a mugurilor. Creșterea a fost reluată mai târziu, pe parcursul verii, când ploile reînnoite și creșterea rădăcinilor au ameliorat acest stres.

În cazul apariției unei perioade în care a fost stagnată dezvoltarea pomilor, un semnal a fost interpretat greșit, iar dezvoltarea mugurilor de rod, care ar fi trebuit să încetinească, a fost reluată, iar florile s-au dezvoltat ca în primăvară și au înflorit în toamnă.

Multe dintre aceste flori nu arată normal, ceea ce indică o dezvoltare anormală.

Specialiștii mai indică faptul că, orice factor de stres care determină căderea frunzelor mai devreme decât normal poate cauza înflorirea pomilor în afara sezonului.

În majoritatea anilor, căderea normală a frunzelor pomi are loc mai târziu, când zilele devin mai scurte și temperaturile mai reci. Temperaturile mai reci împiedică umflarea și deschiderea mugurilor florali.

Cu toate acestea, dacă frunzele cad când zilele sunt mai lungi și temperaturile sunt mai ridicate, mugurii florali se vor umfla și se vor deschide.

Frunzele împiedică dezvoltarea mugurilor florali. Dacă frunzele cad devreme, la sfârșitul verii sau începutul toamnei, florile se pot deschide.

Practica este utilizată în scopul creșterii productivității în unele țări. De exemplu, în unele zone de producție comercială a merelor, se aplică substanțe chimice pentru a îndepărta intenționat frunzele și a forța o a doua recoltă după ce prima recoltă de mere a fost culeasă.

Această practică nu ar funcționa în regiunea noastră, deoarece nu există suficient timp pentru a matura o a doua recoltă înainte de venirea frigului.

Înflorirea pomilor toamna – cum afectează recolta

Principala întrebare este dacă această înflorire târzie ar afecta negativ înflorirea și producția de fructe din primăvara următoare. Florile care s-au deschis în această toamnă nu vor mai fi prezente în primăvară – reducând numărul total de flori.

Cu toate acestea, în majoritatea primăverilor, pomii fructiferi produc mai multe flori și ulterior mai multe fructe decât pot susține. Drept urmare, această înflorire neobișnuită ar trebui să ducă la o rărire a recoltei de fructe din primăvara următoare.

 

 

 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo