MAIA: Embargo-ul rusesc din 2006 a dus la scăderea exporturilor și falimentul companiilor

31 martie 2025, 12:56

Embargo-urile Federației Ruse aplicate vinurilor moldovenești în 2006 și 2013 au dus la scăderea semnificativă a exporturilor și la falimentarea parțială a ramurii. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice la tema "Partea proastă și partea bună a embargourilor rusești", organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit oficialului, embargoul impus de Federația Rusă în 2006 asupra vinurilor moldovenești a avut un impact devastator asupra sectorului vinicol al Republicii Moldova.

"În anul 2006 exportul a scăzut cu 63% față de 2005. Pierderile erau între 300 și 500 de milioane de dolari. Din 2008 până în 2013 vinificatorii din Republica Moldova au încercat să revină pe piața din Federația Rusă. Rusia a expediat misiuni care verificau calitatea vinurilor și pas cu pas companiile noastre reintrau pe piața din Rusia, dar este adevărat că acest acces era selectiv", a spus Andrian Digolean.

Secretarul de stat a subliniat faptul că, încă din 2006, embargoul a demonstrat necesitatea diversificării piețelor de desfacere pentru vinurile moldovenești.

"Pentru orice business cel mai important este să ai reguli clare de joc. Atât timp cât nu există predictibilitate, nu poți face afaceri. În acea perioadă multe companii au falimentat, estimativ în jur de 25%", a mai spus secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Al doilea embargo asupra vinurilor moldovenești a fost impus de Federația Rusă în anul 2013, cu puțin timp înainte de parafarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În aceste condiții, UE a oferit un sprijin semnificativ sectorului vinicol moldovenesc.

"La 1 ianuarie 2014 Bruxelles-ul a liberalizat total exportul de vinuri moldovenești pe piața din UE. Dar sectorul vitivinicol și-a făcut primele lecții încă în 2013 sectorul, producătorii s-au convins că doar activând pot reuși sub un singur brand de țară. Atunci a fost creat Oficiul Național al Viei și Vinului cu brand-ul național de țară Vinul Moldovei", a precizat Andrian Digolean.

Dezbaterea publică la tema "Partea proastă și partea bună a embargourilor rusești" este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului "Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice". Proiectul este susținut de către Fundația germană "Hanns Seidel".

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo