Maia Sandu vrea mai multă putere de decizie: Două proiecte propuse de PAS, care îi cresc atribuțiile

07 mai 2025, 12:32

Consiliul Suprem de Securitate (CSS),condus de președintele țării, urmează să fie reformat, din structură cu statut consultativ în „organ central de coordonare și decizie”.

Neexecutarea hotărârilor CSS de către instituțiile responsabile va fi sancționată de Codul Penal cu o amendă de până 47.500 de lei sau cu închisoare de până la un an. În caz de război sau situații de „amenințare la adresa securității naționale” pedeapsa va ajunge și până la cinci ani de pușcărie, transmite ZIUA.MD

Noile prevederi se regăsesc într-un proiect al deputatului PAS, șeful Comisiei parlamentare pentru securitate, Lilian Carp.

”CSS nu dispune de competențe care să îi permită exercitarea eficientă a funcției de sprijin pentru Președintele Republicii Moldova. În special, cadrul legal existent nu prevede obligativitatea implementării deciziilor sau priorităților stabilite în cadrul CSS de către autoritățile și instituțiile competente, ceea ce limitează eficiența practică a acestui mecanism de coordonare strategică în domeniul securității naționale”, se arată în argumentările autorului.

Totodată, instituțiile responsabile vor fi obligate să furnizeze Consiliului Suprem de Securitate informații, inclusiv date clasificate. Astfel, în Codul Penal urmează să fie introdus un nou articol care prevede că neexecutarea hotărârilor CSS se pedepsește cu amenzi ce vor varia între 27.500 de lei și 47.500 de lei sau închisoare de până la un an. În caz de stare de război sau în situații de criză, pedeapsa va ajunge și până la cinci ani de pușcărie.

Centrul „Patriot” - în subordinea directă a Președintelui

Centrul „Patriot”, responsabil de combaterea dezinformării, urmează să treacă în subordinea directă a șefului statului, iar directorul structurii va putea fi numit și demis tot de președintele Republicii Moldova, nu de Parlament, cum prevede actuala legislație. Și această inițiativă îi aparține deputatului PAS, Lilian Carp, scrie ZIUA.MD.

Centrul „Patriot” urmează să treacă în subordinea directă a șefului statului și va fi obligat să prezinte rapoarte, la solicitare, nu doar Parlamentului și președintelui țării, dar și Consiliului Suprem de Securitate. Totodată, PAS își propune să excludă și norma ce se referă la controlul parlamentar asupra activității centrului.

Inițiativa prevede că noul consiliu al Centrului „Patriot” va fi un organ consultativ, iar deciziile vor avea un „caracter de recomandare”. De asemenea, consiliul nu va mai avea un număr exact de membri – 11, cum este prevăzut, în prezent, iar componența va fi aprobată de director.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo