
Începând de sâmbătă, 12 aprilie, turiştii nu vor mai putea aduce în Marea Britanie carne de vită, oaie, capră sau porc sau produse lactate din ţările UE pentru uz personal, potrivit The Guardian. Măsura este menită să prevină răspândirea febrei aftoase (FMD) după o creştere a numărului de cazuri în Europa.
Chiar şi cei care încearcă să aducă sandvişuri cu produse "dăunătoare", cum ar fi brânza şi şunca, vor fi opriţi de vamă şi accize. Carnea maturată, carnea crudă şi laptele sunt interzise, indiferent dacă sunt ambalate, împachetate sau au fost cumpărate la duty-free, notează Ziarul Financiar.
Febra aftoasă nu afectează în mod direct oamenii, dar poate fi devastatoare pentru bovine şi, deşi în prezent nu există cazuri în Regatul Unit, guvernul doreşte ca situaţia să rămână aşa.
FMD este o boală virală extrem de contagioasă care afectează bovinele, oile, porcii şi alte animale cu copite bifurcate, cum ar fi mistreţii şi căprioarele.
Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale a afirmat că focarul din Europa "prezintă un risc semnificativ pentru exploataţiile agricole şi animale". Boala poate provoca "pierderi economice semnificative din cauza scăderii producţiei animalelor afectate, precum şi pierderea accesului la pieţele externe pentru animale, carne şi produse lactate", a adăugat acesta. Există și excepții de la noile reguli, inclusiv cantități limitate de lapte pentru sugari, alimente medicale și anumite produse compozite precum ciocolată, dulciuri, pâine, prăjituri, biscuiți și paste:
"Cei care sunt depistați cu astfel de produse vor trebui fie să le predea la frontieră, fie le vor fi confiscate și distruse. În cazurile grave, persoanele găsite cu aceste articole riscă amenzi de până la 5.000 de lire sterline în Anglia", a transmis Guvernul.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ