Ministerul Educației și Cercetării pregătește al doilea pachet de măsuri pentru debirocratizare, care urmează să fie lansat în 2025. Acesta va permite directorilor de școli și grădinițe să realizeze raportările și să completeze documentele necesare prin intermediul Sistemului Informațional de Management în Educație (SIME). De asemenea, mai multe documente obligatorii pentru raportare în instituțiile de educație timpurie vor fi eliminate. Un alt aspect important al acestui set de măsuri este elaborarea a aproximativ 8 750 de proiecte didactice zilnice pentru disciplinele școlare de nivel primar, gimnazial și liceal.
Potrivit MEC, primul pachet de măsuri de debirocratizare, lansat anul trecut, a instituit moratoriu asupra controalelor externe în școli și grădinițe. Procesul de evaluare externă realizat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) pentru învățământul general a fost suspendat. Totodată, au fost excluse sau simplificate cinci modele de rapoarte; zece registre de evidență și trei dosare de evidență a dovezilor au fost eliminate; lista actelor obligatorii într-o instituție de învățământ a fost redusă semnificativ.
În același timp, a fost eliminată obligativitatea raportării utilizării compensației pentru materiale didactice. Cadrele didactice nu mai trebuie să raporteze utilizarea compensației de 4.000 de lei pentru materiale didactice.
Pentru a sprijini cadrele didactice în activitatea lor profesională, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat 447 de proiecte didactice de lungă durată și 8 750 de proiecte didactice zilnice pentru disciplinele școlare.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.