Moldova și-a reafirmat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și va depune în continuare toate eforturile să ajute țara vecină. Acesta este mesajul pe care la transmis președintele Parlamentului, Igor Grosu, la Kiev, la cel de-al 4-lea Summit al Platformei Crimeea.
"Mi-am exprimat, în numele cetățenilor Republicii Moldova, recunoștința pentru sacrificiul imens pe care soldații ucraineni îl fac pe câmpul de luptă de mai bine de doi ani, pentru rezistența de care poporul ucrainean dă dovadă zi de zi, pentru dragostea de țară și dorința lor mare de a trăi în pace, ca Ucraina să rămână liberă și independentă. Dacă azi în Moldova este pace este doar datorită eroismului poporului ucrainean. Noi, moldovenii, nu putem dezamăgi, prin votul nostru vom demonstra că vrem să facem parte dintr-o lume a păcii și a libertății, deoarece Ucraina are nevoie de vecini prieteni, în care să aibă încredere și cu care să poată colabora și Moldova este și va rămâne alături de Ucraina. De asemenea, am reafirmat susținerea noastră pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar și angajamentul de neclintit al Moldovei pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa. Chiar dacă noi avem resurse limitate, vom depune în continuare toate eforturile să ajutăm cu tot ce putem, inclusiv în cadrul formulei de pace a Ucrainei", a declarat Igor Grosu.
Menționăm că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat pe 11 septembrie la cel de-al 4-lea Summit al Platformei Crimeea. Evenimentul a fost găzduit de Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, și a avut loc la Kiev.
Summitul, care a reunit delegații oficiale din mai multe țări, a abordat subiecte ce vizează situația actuală de securitate din Ucraina.
Summitul Platformei Crimeea are scopul de a consolida eforturile comunității internaționale pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, de a atrage atenția asupra situației din Ucraina și a încălcărilor dreptului internațional de către Federația Rusă. În cadrul Summitului se discută modalități juridice, economice, politice și umanitare de a readuce Crimeea sub controlul Ucrainei.
Primul Summit al Platformei Crimeea s-a desfășurat în anul 2021, iar la eveniment au participat delegații din 43 de țări, precum și conducerea Consiliului European, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a NATO și a GUAM.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ