În acest, în Moldova recolta globală de struguri va fi cu până la 35 la sută mai mică, comparativ cu anul trecut, și va constitui între 3 și 12 tone de struguri la hectar.
Anunțul a fost făcut de ministerul Agriculturii, după ședința Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate” (CP FVV),desfășurată la începutul săptămânii curente.
Potrivit datelor, oferta de struguri pentru procesare în 2024 este estimată la până la 220 mii tone, comparativ cu 263 mii tone procesate în 2023.
” Aproximativ 75% din suprafețele viticole sunt afectate de stres hidric sever sau moderat, iar doar 25% din locații și-au menținut o umiditate optimă a solului. Din cauza temperaturilor extrem de ridicate înregistrate în perioada martie-iulie 2024, faza fenologică de maturare a boabelor a început cu 14-16 zile mai devreme decât în 2023, ceea ce a dus la o recoltare în masă a strugurilor pentru vin încă din 12 august, față de prima decadă a lunii septembrie în anul precedent”, se precizează în comunicatul de presă al instituției.
În cadrul ședinței, au fost prezentate și cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole pentru anul 2024, care se ridică la 45 - 60 mii lei per hectar. În contextul acestor costuri, a fost recomandat ca prețurile de achiziție al strugurilor să fie între 5,00 și 7,00 lei per kilogram de struguri pentru vin.
”Pentru a stimula producerea unei materii prime de calitate superioară, se propune diferențierea prețurilor de achiziție în funcție de soi și calitatea strugurilor. Astfel, se sugerează oferirea unor prețuri mai avantajoase, cu 15-30% mai mari, pentru strugurii destinați vinurilor cu denumire de origine și indicație geografică, pentru soiurile deficitare, pentru soiurile autohtone și cele de selecție nouă, precum și pentru strugurii cu un conținut de zahăr conform cerințelor vinificatorilor”, mai precizează instituția.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ