Ministerul Energiei propune să fie anulate accizele la bioetanol pentru a stimula utilizarea biocombustibililor în transportul rutier

19 iunie 2024, 21:10
bioetanol

În Moldova se planifică anularea accizelor la bioetanol. Această propunere a fost făcută de Ministerul Energiei în cadrul proiectului bugetului de stat și de politică vamală pentru 2025, pentru a stimula utilizarea biocombustibililor în transportul rutier, care reprezintă aproximativ 35% din consumul final de energie în Moldova. 

Potrivit Ministerului Energiei, de altfel, Moldova și-a propus ca până în 2030 să atingă în sectorul transporturilor 9% din consumul de energie din surse regenerabile, transmite infomarket.md. 

Astfel, Ministerul Energiei a propus scutirea de accize a amestecurilor de alcool etilic utilizate ca materie primă la producerea biocombustibililor, cum ar fi bioetanolul, destinate consumului în automobile. 

Se preconizează că o astfel de modificare va contribui la reducerea consumului de carburanți la nivel de țară, la reducerea impactului asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și la crearea de noi locuri de muncă și la stimularea dezvoltării sectorului biocombustibililor, care este subutilizat, dar are un mare potențial. 

Moldova produce anual peste 20.000 de tone de bioetanol și exportă aproape în totalitate. În același timp, în 2023, au fost importate peste 907 mii de tone de produse petroliere. 

Pe continentul european, benzina are deja 6,8% bioetanol în compoziția sa, în SUA - până la 10%, iar România a introdus obligația de a avea 10% bioetanol în benzină și 6,5% în motorină de la 1 iunie 2023. 

Strategia energetică a Republicii Moldova, adoptată în 2013, prevedea ca bioetanolul să reprezinte 6% din volumul de benzină până în 2015 și 10% până în 2020, dar aceste obiective nu au fost atinse.

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo