Oamenii de ştiinţă germani au dezvoltat o metodă de testare care poate determina dacă găina care a depus oul a fost ţinută într-o fermă de creştere intensivă sau ecologică. Tehnologia a fost dezvoltată de o echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul German de Tehnologie Alimentară din Quakenbrück. Folosind inteligenţa artificială, cercetătorii au reuşit să identifice modele caracteristice pentru fiecare tip de creştere a găinilor.
Folosind spectroscopie de rezonanţă magnetică nucleară, spectrul gălbenuşului de ou este măsurat şi analizat. Acest spectru este ca o amprentă şi conţine o mulţime de informaţii, susţin specialiştii.
Metoda poate indica dacă un ou provine dintr-o fermă convenţională sau una ecologică cu o precizie de 99,9 la sută. Cercetătorii au testat aproximativ 4.500 de mostre de ouă pentru a-şi confirma descoperirile. Noua metodă poate fi utilizată cu uşurinţă şi pentru a monitoriza calitatea alimentelor, au precizat oamenii de ştiinţă implicaţi în acest proiect.