Astăzi în Republica Moldova se dă startul Recensământului Populației și Locuințelor 2024. Astfel, începând de luni, 8 aprilie până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori, urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a.
Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii vor fi dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele de recensământ.
Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS),colectarea datelor în format digital va asigura reducerea perioadei de prelucrare și diseminare a datelor, o protecție înaltă a datelor personale și o transmitere eficientă și sigură a acestora.
"Doresc să subliniez, pentru populație, toți cei care vor fi vizitați în următoarele sâptâmâni de către recenzorii noștri, că datele oferite la recensământ vor fi utilizate, în condiții de confidențialitate și securitate, în exclusivitate pentru a produce statistici naționale întru binele țării, comunităților și fiecărui cetățean. Vreau să mă adresez de asemenea personalului de recensământ, recenzorilor, care, în următoarele 3 luni, vor merge din casă în casă, vor vizita milioane de locuințe și oameni", a subliniat directorul general al BNS, Oleg Cara.
Recensământul Populației și Locuințelor se desfășoară o dată la 10 ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Pentru aceasta, participarea activă la RPL a cetățenilor Republicii Moldova este de o importanță majoră.
Recensământul este realizat cu mijloacele financiare alocate de la bugetul de stat, precum și cu suportul financiar și tehnic important oferit de Uniunea Europeană, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, alte agenții ONU, Guvernele Elveției, Indiei, României, care acordă susținere generoasă pentru recensământ.
Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.