Moldsilva a scos în vânzare peste 46 de mii de pomi de Crăciun. Preţurile încep de la 60 de lei

03 decembrie 2024, 12:16
Peste 46 de mii de pomi de Crăciun au fost scoşi în vânzare începând cu 2 decembrie, în pepinierele din ţară, anunţă Agenţia Moldsilva. Brazii au între 1 şi 5 metri înălţime, iar preţurile încep de la 60 de lei. Potrivit întreprinderii, pentru cetăţenii care nu vor să opteze pentru un brad, însă, vor să aibă în locuinţe mirosul pomului de Crăciun, silvicultorii au pregătit în acest an şi peste 48 de mii de crenguţe.
 
" Tradițional, pomii de Crăciun reprezintă speciile molid, pin și brazi.
Pomii de Crăciun sunt disponibili la mărimi de la 1 m până la peste 5 m, înălțime, iar în funcție de acești parametri și cheltuielile suportate la creșterea lor, sunt stabilite prețurile de comercializare. Astfel, la pomii de Crăciun cu înălțimea de 1-1,5 m, prețurile variază de la 60 la 180 de lei. Cele mai mari cantități de pomi de Crăciun sunt disponibile la Întreprinderile Silvice Iargara, Hîncești, Tighina, Călărași, Strășeni, Glodeni și Edineț", mai anunţă Moldsilva.
 
Potrivit Agenţiei, pomii de Crăciun scoşi în vânzare, nu sunt extrași din Fondul Forestier Național, ci sunt plantați și îngrijiți în pepinierele silvice din dotarea entităților silvice teritoriale. Totuși, pentru promovarea educației forestiere și acțiunilor de plantare, Agenția "Moldsilva" încurajează cetățenii și instituțiile să procure pomi de Crăciun cu balot, care ulterior pot fi plantați în spațiile adiacente libere.
 
Agenţia "Moldsilva" reaminteşte că în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurilor, fiind organizate raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din teritoriu.
 
Tăierile ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid şi pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, se pedepsesc cu amenzi de la 50 la 100 unități convenționale pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă de la 300 la 500 unități convenționale, sau muncă neremunerată în folosul comunității, conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic.
 
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo