
Liderul CUB, Igor Munteanu, a publicat o analiză a rezultatelor primului tur la alegerile prezidențiale din România. Acesta scrie că în cel de-al doilea tur bătălia se va da între ”două valuri masive de ostași ideologici”.
”Deci, avem de ieri seara verdictul dat de alegătorii pentru I tur al scrutinului prezidențial din România. Verdictul spune că în turul II ajung George Simion (AUR) și Nicușor (Independent, primarul de București). Rezultatele sunt previzibile, luând în considerație agonizarea coaliției PSD/PNL, conflictul iscat în USR și votul masiv anti-sistem în România și diasporă. Sperăm mult ca opțiunile suveraniste să nu prăbușească statul român și pozițiile sale deținute în spațiul euro-atlantic, dar speranța după cum spun americanii, nu-i o strategie.
Câteva mici notițe pe marginea votului de ieri:
1). Basarabenii l-au votat într-un număr mare pe Nicușor, promovat oficial și de USR, lăsându-l fără voturi pe Crin Antonescu, în ciuda marșului său triumfal prin gara de la Ungheni și susținerii fervente oferite de PAS candidatului coaliției de guvernare din România. Cineva ar spune că “pe ce pune mâna PAS strică”.
2). Statistic vorbind, din 90.851 voturi date la I tur în RM, 52,63% au ajuns la Nicușor, 21,69% la Crin, urmând George Simion – 12,47%, în 64 de secții deschise. Dacă în alegerile din 2024, Elena Lasconi lua din zbor 55%, ieri ea a luat doar 9.6%, ceea ce vorbește despre faptul că votul basarabenilor este CONDIȚIONAT, iar preferințele lor nu sunt garantate de puterea politică (efemeră) la guvernare. Nici efort susținut din partea celor menționați mai sus nu am observat la Chișinău.
3). Opțiunile suveraniste au creat în România un val masiv de mobilizate anti-sistem, creând o pâlnie uriașă de colectare a nemulțumirilor, angoasei, neîncrederii în clasa politică, i.e. clasa politică de la București. Greșelile lor sunt făcute izbitoare și unele asumate. Unii susțin deja că nu există scenariu în care candidatul AUR să nu câștige, luând în considerație voturile adunate de Ponta și setea sa de putere, care va influența a) o criza guvernamentală și b) iminența unor alegeri parlamentare anticipate. Unora li s-ar putea părea anul 2024 floare la ureche față de presiunile politice care pot urma în 2025.
4). Multe ar fi trebuit să fie jucate altfel, mai puțină vanitate, aroganță, autosuficiență, riscuri inconștiente (anularea alegerilor în plin proces electoral în 2024, punerea la baza deciziei e CCR a unor rapoarte CSAT dubioase, căutarea vinovaților azi),având în acest moment condiții pentru cea mai gravă criză prin care trece statul român de după mineriadele din 1990-91, prietenii știu de ce. Și pentru că actuala coaliție este șubredă, admit că unele partide deja își oferă serviciile politice pentru schițarea unui nou viitor guvern, după un model Meloni.
5).Mulți vinovați, puțini își vor asuma răspunderea. Rigiditatea sistemului actual de partide de ”elite” din România a plasat o bombă cu ceas în iluzia unei stabilități. Să vedem dacă cei care doresc să mențină această formă de stabilitate, cu puțină reprezentare publică, sunt suficient de motivați și echipați să mobilizeze de ajuns voturi pentru cauza lor. Cel puțin, din perspectiva unui partid liberal, european, de la Chișinău, -#CUB, s-a făcut extrem de puțin și tardiv pentru a obține voturi în RM, crezând de la sine înțeles pentru unii candidați “să fie iubiți pentru că așa trebuie.” Nu e de ajuns.
6). Dezbaterile au rămas în spate, azi se luptă pe deja pe baricade, corp la corp, între 2 valuri masive de ostași ideologici, liberali și ne-liberali, adică suveranități, și totuși, anumite aspecte esențiale au rămas neclare, a) ce va face viitorul președinte pentru ca apropierea celor 2 state să avanseze, b) poziționarea clară pe politica externă și de securitate în UE și în raport cu SUA, creșterea capacităților României de a-și apăra interesele în regiunea Mării Negre și concetățenii din RM/Ucraina, c) calitatea viitorului președinte de a spori atractivitatea investițională a României și creșterea rolului său în relansarea social-economică din RM (spații comune integrate). Multe aspecte nu au fost și nu sunt discutate la timpul potrivit, și de asta nu se ajung voturi la momente cruciale ale istoriei.
Trăim unul din ele.
Înțelegând tragismul acestui moment, îndemn totuși liderii politici de la București și Chișinău să citească cu mai multă răbdare și competență realitățile sociale din stânga Prutului, renunțând la copierea/plagierea unor afirmații politice, neconforme cu electoratul românesc din Republica Moldova. Care nu-i diasporă.”
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ