Parlamentul Republicii Moldova a discutat astăzi, în cadrul unor audieri publice, introducerea noțiunii de "femicid" în legislație. Definită ca uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen, incriminarea femicidului a fost solicitată de mai multe organizații ale societății civile, în contextul tragediei Anei Maria, tânăra de 19 ani ucisă după ce a fost răpită.
Audierile, organizate la inițiativa vicepreședintei Parlamentului Doina Gherman, au reunit deputați, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor abilitate, ai societății civile și ai partenerilor de dezvoltare.
Potrivit Doinei Gherman, violența pe bază de gen rămâne o problemă gravă în Republica Moldova, cu 24 de femei ucise de parteneri în 2023 și 21 în 2022. "Dincolo de aceste cifre, o treime dintre femeile din țară au suferit violență de-a lungul vieții", a subliniat vicepreședinta Parlamentului.
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că anual sunt înregistrate circa 5-6 mii de victime ale violenței în familie. El a salutat măsurile legislative deja adoptate, dar a subliniat necesitatea consolidării eforturilor pentru a elimina barierele în intervenția și investigarea cazurilor de violență.
Procuroarea Mariana Gornea a informat că în 2023 au fost trimise în judecată 136 de cauze de viol, cu 98 de condamnări la închisoare. De asemenea, au fost finalizate 592 de anchete în cazuri de violență în familie, soldate cu peste 600 de condamnări.
Vicepreședinta Gherman a propus crearea unui grup de lucru interinstituțional care să elaboreze un plan național de acțiune promptă pentru combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor.
Introducerea femicidului în legislație ar reprezenta un pas important în combaterea violenței împotriva femeilor și ar oferi un cadru legal mai adecvat pentru investigarea și pedepsirea acestor crime.