Noul an de învăţământ: În şcolile din ţară vor fi angajaţi 407 tineri specialişti

30 august 2024, 13:19

În noul an de învăţământ în școlile din țară vor fi angajați 407 tineri specialiști, un număr record pentru ultimii cinci ani, susţine Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Potrivit ministrului Dan Perciun, cifra este cu 15% mai mare față de anul 2023 și cu 35% mai mare decât media pentru ultimii 5 ani.

 

De asemenea, autorităţile declară că rezultatele admiterii în colegii, școli profesionale și universități arată o creștere a numărului de elevi și studenți înmatriculați în anul curent de studii. Astfel, în învățământul dual (formă de învățământ în care studiile sunt îmbinate cu angajarea în câmpul muncii) se atestă o creștere cu 54 la sută a numărului de elevi înmatriculați. Și datele preliminare ale admiterii la licență în universități arată o creștere cu circa 10% a numărului de studenți înmatriculați în instituțiile de învățământ superior, față de anul 2023. 

 

" În infrastructura instituțiilor de învățământ din țară, în 2023, au fost făcute investiții de cca 554 mil lei și mobilizate resurse suplimentare de la parteneri de alte 110 mil euro. Pentru anul viitor de studii investițiile în infrastructură se vor ridica la 1,3 miliarde de lei. Resursele vor fi utilizate pentru dotarea școlilor și grădinițelor, școlilor profesionale, colegiilor și universităților, și căminelor. În perioada 2024-2027 vor fi efectuate investiții în sumă de 2,6 miliarde de lei", a menționat ministrul într-o conferinţă de presă susţinută vineri, 30 august.

 

Alte aspecte la care s-a referit Dan Perciun țin de dezvoltarea curriculară și pilotarea planului-cadru de alternativă, organizarea centralizată a examenului de clasa a IX-a, constituirea a 100 de baze de practică pedagogică, pilotarea autonomiei școlare și a noii formule de finanțare în grădinițe, debirocratizarea domeniului, valorificarea investițiilor în infrastructură, internaționalizarea universităților, lansarea fondului pentru inovație și transfer tehnologic în cercetare, lansarea programului național de lectură „100 de povești”.

 

" La începutul anului școlar vrem să le urăm tuturor profesorilor să aibă parte de elevi curioși, să aibă satisfacție de pe urma muncii pe care o fac, vrem să le mulțumim pentru tot efortul, dedicația și pasiunea de care dau dovadă în fiecare an, să îi încurajăm să fie aproape de elevi, să îi mentoreze, să îi ajute să-și realizeze pe deplin potențialul. Pe elevii îi încurajăm să învețe, să înțeleagă că prin educație își pot realiza potențialul și este cea mai importantă investiție pe care o pot face. Urăm tuturor un început frumos al noului an școlar", a mai afirmat Dan Perciun.

 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo