Nu s-au lăsat înduplecați: Georgienii au votat legea privind agenții străini

14 mai 2024, 17:16

Parlamentul Georgiei a adoptat în lectură finală proiectul de lege privind agenții străini. Pentru au votat 84 de parlamentari, iar împotrivă – 30. Pentru a avea putere, legea trebuie să fie promulgată de președintele țării, Salome Zurabișvili, care a și anunțat că nu o va face. Totuși, fracțiunea majoritară ”Visul georgian”, poate ocoli acest veto.

Proiectul de lege privind agenții străini a provocat proteste în masă în Georgia, inclusiv confruntări violente ale manifestanților cu forțele de ordine. Și în parlament, deputații din opoziție s-au bătut cu cei de la guvernare.

Europenii și americanii au încercat să-i convingă să renunțe

Cu doar câteva zile înainte de votarea documentului, președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut o discuție cu premierul de la Tbilisi, Irakli Kobakhidze, căruia i-a spus că, din cauza acestei legi, Georgiei ar putea să rateze șansa integrării în UE. Pentru că autoritățile de la Tbilisi nu s-au lăsat înduplecate, în vizită a sosit astăzi adjunctul secretarului american pentru Europa și Eurasia, James O'Brien. Și el a discutat cu premierul preț de două ore, însă nici lui nu i-a reușit să-i convingă pe oficiali să renunțe la ”legea privind agenții străini”. Irakli Kobakhidze i-a explicat lui O'Brien că țara sa este interesată în parteneriat cu SUA; însă totul trebuie să se desfășoare cu respectarea intereselor ambelor părți, transparent și echipabil.

Care este scopul ”legii privind agenții străini”

”Visul georgian” a înregistrat proiectul de lege privind agenții străini, în 3 aprilie 2024. Documentul vizează ”organizațiile care servesc interesele unei puteri străine” – de la organizații nonprofit până la mass-media, a căror finanțare provine de peste hotare în proporție de peste 20 la sută. Prin putere străină se are în vedere fie o agenție de stat străină, fie o persoană fizică străină, fie o entitate juridică înființată în afara legislației georgiene. Organizațiile afectate de proiect trebuie să se înregistreze la Agenția Națională pentru Registrul Public, care se află sub jurisdicția Ministerului Justiției. Nerespectarea legii implică amenzi între 3.700 și 9.400 de dolari.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo