Caniculă în toată ţara şi puţine precipitaţii. În luna iulie, în Moldova se vor menţine temperaturi dogoritoare pe întreg teritoriul ţării. Potrivit analizelor sinoptice şi climatice ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat, s-a constatat că temperatura medie a aerului în luna iulie va fi peste valorile normei, iar cantitatea precipitațiilor va scădea sub mediile multianuale.
" Temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de +20..+22°C); antitatea precipitațiilor va fi sub mediile multianuale (norma fiind de 50-95 mm) " adaugă SHS.
Amintim că de vineri, 28 iunie şi până joi, 4 iulie, pe întreg teritoriul ţării a fost emis cod galben de caniculă, cu o temperatura maximă a aerului ce va atinge valori de +33°C și mai mult. În acest context, salvatorii au venit cu mai multe recomadări:
" IGSU îndeamnă cetățenii să evite expunerea îndelungată la razele solare în special în orele amiezii. Cei mai vulnerabili sunt copiii mici, persoanele în etate și cele cu boli cronice și cardiace. Pentru evitarea șocului termic, oamenii sunt rugați să consume suficientă apă, să poarte haine lejere de culori deschise, precum și să utilizeze mijloacele de protecție solară în cazul ieșirii.
Maturii sunt rugați să evite aflarea celor mici în spații închise neaeresite, precum și în automobile parcate la soare. În perioada caniculară, o atenție deosebită trebuie să fie acordată regulilor de siguranță și comportamentului în timpul scăldatului. Astfel, oamenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate și dotate cu stații de salvare, iar consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă este strict interzis.
În vederea prevenirii incendiilor de vegetație, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement. Pompierii IGSU avertizează că fumatul pe teritoriul gospodăriilor, terenurilor agricole și a lanurilor cu cereale este strict interzis. În condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice scânteie poate produce incendii pe arii extinse. De asemenea, în vederea prevenirii incendiilor, salvatorii vin cu recomandări către maturi, care au în grijă copii. Aceștia trebuie să fie monitorizați strict, pentru a nu le permite jocul cu focul în spațiile deschise și în casele de locuit"