Legislația actuală oferă soluții adecvate pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv achiziția gazelor naturale, susţin reprezentanţii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Precizarea a fost făcută în contextul în care un membru al Consiliului de observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, a avertizat, vineri, că există riscul ca compania Moldovagaz să nu mai poată procura gaze, iar rezervele fiind doar până la sfârșitul lunii decembrie curente.
Soluția propusă de Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de observatori al Moldovagaz, a fost numirea unei administrări externe temporare, care să asigure funcționarea normală a întreprinderii, până când Gazprom va accepta votarea unui Consiliu nou.
,,În septembrie am expediat un proiect de lege președintelui comisiei economie, Radu Marian. Atunci a zis că vom reveni la acest subiect după alegeri. Îi solicit public să înregistreze proiectul de lege. A venit timpul să aflăm dacă există voință politică de a face ordine la Moldovagaz sau există alte interes'', a mai spus Tofilat.
De cealaltă parte, potrivit ANRE, în această perioadă de interimat, Moldovagaz ,,a continuat să procure gaze naturale conform cadrului legal în vigoare, fără a întâmpina dificultăți operaționale în acest sens.''
,,Proiectul de lege propus nu este justificat, întrucât cadrul legal existent garantează gestionarea eficientă a situațiilor de guvernanță corporativă fără a afecta funcționarea pieței energetice și fără a pune în pericol stabilitatea sectorului. Mai mult decât atât, o astfel de inițiativă încalcă directivele UE, or o astfel de modificare ar fi fără precedent nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru spațiul european. Orice derogare de la normele actuale trebuie să fie justificată clar, bine fundamentată și proporțională cu obiectivele urmărite, ceea ce nu este cazul în această situație'', au transmis reprezentanţii ANRE, într-un comunicat publicat sâmbătă, 23 noiembrie.
Potrivit instituţiei, atribuirea competenței ANRE de a desemna conducerea temporară a întreprinderilor reglementate ,,ar crea un conflict de interese, punând în pericol poziția de arbitru imparțial al Agenției''.
,,ANRE are responsabilitatea de a monitoriza, reglementa și supraveghea activitățile din sectorul energetic, iar implicarea în decizii de management ar compromite obiectivitatea proceselor de reglementare'', explică ANRE.
De asemenea, Agenția reiterează că ,,nu va comenta declarațiile politice sau discuțiile publice''.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ