Nucile moldoveneşti, tot mai solicitate pe pieţele internaţionale. Preţurile au crescut cu 20%

23 decembrie 2024, 17:03

Anul 2024 a fost cu rezultate promițătoare pentru sectorul nucifer din Republica Moldova, dar și plin de provocări, mai ales din cauza condițiilor climaterice. Cu toate acestea, nucile moldovenești s-au bucurat de cerere și preț bun la export, transmite Agromedia.md 

"A fost un an foarte bun, dar și cu multe dificultăți. Primăvara a fost dificilă pentru soiurile tardive, din cauza temperaturilor reci care au redus numărul florilor. Totuși, precipitațiile de la mijloc de iunie au favorizat creșterea lăstarilor și mărirea în calibru a fructelor.
 
Lunile iulie și august au adus o secetă severă, care a afectat până la 20% din producție, în special prin arsura solară la nuci. Calitatea miezului, în cazul soiurilor timpurii, a fost și ea influențată negativ. Cu toate acestea, condițiile s-au ameliorat spre sfârșitul verii, permițând o recoltare la timp. Toamna ne-a adus precipitații benefice, care au ajutat la acumularea de rezerve de umiditate în sol.

Intrăm în sezonul următor în condiții bune, cu pomi bine pregătiți pentru iernare", a declarat Oleg Târsână, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova.
 
Provocările nu s-au oprit odată cu recoltarea. Din cauza umidității ridicate, producătorii au fost nevoiți să investească mai mult în uscarea nucilor, a mai menționat Târsână.
 
Pe plan mondial, deficitul de producție înregistrat de marii producători – SUA (-20%),Chile (-15%) și Uniunea Europeană (-30%) – a generat o creștere a cererii și a prețurilor:
 
"80% din producția noastră s-a vândut deja, la prețuri cu 15-20% mai mari decât anul trecut. Am avut cereri și din țări producătoare de nuci, care, tradițional doar exportă, precum Franța și Grecia. Cu toate că am avut o calitate mai joasă în acest an, deficitul global a favorizat vânzările noastre", a mai explicat Târsână.
 
Prețurile de vânzare pentru nuca în coajă au variat, în funcție de soi și calitate:

  • Chandler: 2,20-3,20 euro/kg
  • Pescianski: 1,90-2,30 euro/kg
  • Fernor: 1,80-2,80 euro/kg
 
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM  pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo