O femeie din raionul Anenii Noi acuză medicii de malpraxis, după ce fiica sa a decedat la scurt timp după ce a născut

23 aprilie 2025, 14:55
62286613
62286613
f0803c2d1ea9f851871de3ab94b45b6b

O femeie din satul Șerpeni, raionul Anenii Noi, își caută dreptatea în instanță, după ce fiica ei a decedat la câteva zile după ce a născut. Cazul, suspect de malpraxis, scoate la iveală lipsa unei legi clare în domeniu. Avocații spun că o lege a malpraxisului ar aduce ordine și protecție pentru toți. Procurorii cer și ei discuții serioase, iar Ministerul Sănătății afirmă că subiectul este pe agendă, însă, nu doar instituția trebuie să decidă, transmite Moldova1.

Din toamna anului 2022, Ana Nicolaev nu mai are liniște. Fiica ei cea mare, Valeria, a decedat la doar șase zile după ce a adus pe lume un băiețel, pe care l-au numit David. Femeia ne-a povestit că nimic nu prevestea nenorocirea, întrucât fiica ei s-a simțit bine pe tot parcursul sarcinii, mergea la controale regulate și avea grijă de sănătatea ei. Ana acuză medicii de neglijență, care ar fi dus la moartea fiicei sale

 

"Din cât mi s-a spus că ea avea sepsis. După cum am înțeles eu, sepsisul, de la naștere, nu i s-a făcut prelucrarea necesară a uterului. Am dat la investigație uterul și n-am înțeles nici în ziua de azi și ce a avut", spune mama Ana Nicolaev.

Cel mai dureros pentru femeie este să privească în ochii nepoțelului său, care, nevinovat, nu va cunoaște niciodată iubirea mamei sale.

"El o cunoaște numai prin fotografie. O arătăm în fotografie, îi spunem cum o cheamă, mă întreabă unde e mama Lera, eu îi spun în cer acolo, te veghează, te iubește. Ne mai ducem la cimitir. El nu mai știe de cimitir, dar zice: hai mamă la mama Lera. Crescând va înțelege mai bine".

Femeia susține că va merge până în pânzele albe pentru a afla ce s-a întâmplat cu fiica ei. A depus o plângere la procuratură, iar inițial, procurorul de caz a clasat dosarul, considerând că nu existau elemente ale unei infracțiuni. Ana s-a adresat din nou instanței, iar magistrații au dispus rejudecarea cauzei. Cu toate acestea, aproape trei ani mai târziu, lucrurile nu s-au mișcat din loc:

"Copilul meu stă putred în pământ, nepotul crește fără mamă. Nu pot dormi și nu o să mă pot liniști până voi afla adevărul. Și mă rog la Dumnezeu să-mi dea putere. Eu vreau să aflu adevărul".

Avocatul Vadim Vieru susține că dosarele de malpraxis sunt greu de investigat, inclusiv din punct de vedere penal, din cauza lipsei unei legislații clare în domeniu. Expertizele medicale sunt complexe, iar ele constituie probe-cheie în astfel de cazuri. O altă problemă este legată de termenul de prescripție - dacă dosarul ajunge prea târziu în instanță, victima sau succesorii acesteia riscă să nu mai obțină dreptate, iar persoana vinovată să nu mai poată fi trasă la răspundere penală.

"Este important ca sub aspect de malpraxis, dacă vorbim despre malpraxis medical, să avem adoptată o lege specială. Această lege specială ar fi o garanție pentru pacienți, dar și pentru medici, pentru a evita situații, inclusiv, când medicii sunt acuzați abuziv de anumite situații de malpraxis medical care, de fapt, nu se datorează erorii medicale", a menționat Vadim Vieru.

Procurorul general, Ion Munteanu, susține că subiectul malpraxisului ar trebui discutat și analizat serios: "Într-adevăr, posibil ar trebui întrunită o platformă pentru a avea o claritate mai profundă în raport cu investigarea a astfel de situații. Deci, nu procurorul constată cauzele sau motivele decesului. Deci, procurorul se deduce în activitatea sa din concluziile rezultate de expertiza medico-legală".

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco afirmă că necesitatea unei legi a malpraxisului trebuie analizată de mai mulți specialiști, nu doar de Ministerul Sănătății.

"Legea malpraxisului nu-i acoperă pe cei care sunt neglijenți în meseria lor sau duc lipsă de atitudine. Malpraxisul este doar eroarea medicală pe care un medic o face în anumite circumstanțe. Dacă nu are suficient echipament sub mână ca să ajute pacientul, dacă a fost supraobosit. Avem și grupuri de lucru. Este necesară pentru Republica Moldova la moment sau nu este necesară", a declarat Ala Nemerenco.

În Republica Moldova nu există o lege a malpraxisului. Erorile medicale sunt reglementate de două articole din Codul Penal. Primul prevede că încălcarea din neglijență a regulilor de acordare a asistenței medicale, soldată cu vătămări grave sau deces, se pedepsește cu până la trei ani de închisoare. Al doilea vizează practicarea ilegală a medicinei, iar dacă aceasta provoacă decesul pacientului, pedeapsa poate ajunge până la cinci ani de detenție. Codul Penal mai prevede sancțiuni pentru publicitatea privind obținerea ilegală de organe sau țesuturi umane, sancționată cu amenzi sau muncă neremunerată în folosul comunității.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo