Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut joi 1,5 miliarde de dolari pentru a-și susține activitățile în 2025 în contextul ''crizelor sanitare mondiale fără precedent'', o sumă identică celei de anul trecut, informează AFP.
''Anul acesta, OMS încearcă să obțină 1,5 miliarde de dolari pentru a-și susține activitatea vitală în situațiile de urgență pe care le cunoaștem și pentru a reacționa rapid la noi crize'', a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu prilejul prezentării apelului de finanțare.
''Fără o finanțare adecvată și durabilă, ne confruntăm cu sarcina imposibilă de a decide cine va primi asistență și cine nu va primi'', a adăugat el.
Aceste fonduri trebuie să permită gestionarea ''unor crize sanitare mondiale fără precedent în contextul conflictelor, schimbărilor climatice, epidemiilor și strămutării populațiilor'', a precizat OMS într-un comunicat.
Situațiile de urgență se multiplică. Acestea ''nu mai sunt izolate sau ocazionale'', a precizat directorul OMS, ci, dimpotrivă, sunt ''neîncetate, se suprapun și se intensifică''.
OMS, o organizație prezentă în peste 150 de țări, estimează că 305 milioane de persoane vor avea nevoie de un ajutor umanitar de urgență în acest an.
Dar ''în fața acestor nevoi în creștere, ne confruntăm cu o altă provocare: decalajul care s-a creat în finanțarea ajutorului umanitar'', a precizat directorul OMS.
Astfel, a explicat el, în 2024, finanțarea sectorului sănătății mondiale acoperă abia 40% din nevoi.
''OMS nu poate de una singură să facă față amplorii provocărilor cu care ne confruntăm. Avem nevoie ca și comunitatea mondială să se angajeze alături de noi. Azi, sunt aici pentru a vă cere să continuați să ne susțineți'', a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Apelul pentru finanțare survine cu câteva zile înainte de ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, care, în primul său mandat, a lansat procedura de retragere a Statelor Unite din OMS, organizație în cadrul căreia Washingtonul este cel mai important contributor. Mai mulți comentatori și-au exprimat temerea că președintele ales al Statelor Unite ar putea relansa această procedură după ce se instalează la Casa Albă.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ