
În acest weekend, în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, în Republica Moldova se schimbă ora. Trecem la ora de vară 2025 și dăm ceasurile înainte, ceea ce înseamnă că ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Un sondaj UE, la care au participat 4,6 milioane de persoane, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.
Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară – când ceasurile se dau înainte cu o oră-, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.
Trei sferturi (76%) dintre respondenți consideră că schimbarea orei de două ori pe an este o experiență "foarte negativă" sau "negativă". Printre motivele pentru care respondenții doresc renunțarea la schimbarea orei se află considerații legate de impacturile negative asupra sănătății, de creșterea numărului accidentelor rutiere și de lipsa economiilor de energie.
Schimbarea orei îi afectează atât pe adulți, cât și pe copii, în cazul cărora studiile au constatat rezultate mai scăzute la științele exacte studiate în prima săptămână după trecerea la ora de vară, comparativ cu săptămâna anterioară.
În cazul adulților, trecerea la ora de vară este asociată cel mai adesea cu tulburări de somn, însă studiile arată și un risc ușor mai crescut de a face infarct miocardic acut în prima săptămână de după schimbarea orei, a explicat pentru HotNews.ro Florina Anichitoae, psiholog clinician, psihoterapeut și doctorand în psihologie.
Există în literatura de specialitate studii care s-au uitat la măsura în care oamenii sunt afectați de schimbarea orei. Ce s-a demonstrat este că apare o creștere semnificativă în latența somnului care ar putea să ia forma unei dificultăți de ajustare la noile ore de culcare și a persistenței ceasului intern care să rămână setat pe ora de dinaintea schimbării.
În plus, persoanele afectate de schimbarea orei resimt oboseală și somnolență crescute pe parcursul zilei. Cei care au o calitate scăzută a somnului sau o durată mai scurtă în mod obișnuit sunt indivizii cei mai la risc pentru a resimți efectele schimbului de oră.
De asemenea, s-a observat și faptul că unele persoane au avut nevoie de o ajustare de cel puțin o săptămână la noua oră. Există un efect cumulat al pierderii de somn, atât în ceea ce privește adormitul seara, cât și trezitul dimineață, care se ajustează treptat după noua oră.
"Organismul uman se adaptează după, cel mult, o săptămână la ora nouă"
"Unele persoane au tendința să se raporteze mereu la ora veche. De exemplu, se gândesc că se trezesc la 8, dar care este, de fapt, ora 7 de dinainte. Trebuie, pur și simplu, să acceptăm ora actuală și să nu mai facem calcule, deoarece poate crește anxietatea legată de somn și de durata prea scurtă a acestuia. Organismul uman se adaptează după, cel mult, o săptămână la ora nouă, dar acest lucru nu trebuie să ne îngrijoreze prea mult" mai spun specialiştii.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ