De Paștele Blajinilor, o zi importantă pentru creștinii ortodocși din Moldova, oamenii își amintesc de rudele și prietenii dragi care nu mai sunt printre noi. Tradiția pomenilor, care includ căni, farfurii, prosoape, dulciuri și colaci, este un mod de a onora memoria celor adormiți și de a le oferi sprijin spiritual, scrie TVN.md.
"Dulciuri punem, vesela ceva, nu tare bogate, modest. Știți, eu vreau să vă spun, mi-a venit fiul din Rusia și el împreună cu fiica, ei au cumpărat pentru că eu nu merg. Două mii undeva s-au dus."
"Colac, căldare sau oricare altă veselă, dulciuri, ciocolate, biscuiți. Lumânări. Mai mult de trei mii, mai mult, pentru că am cumpărat pe rând, pentru că cu veniturile noastre, altfel nu e posibil."
"Colac, dulciuri, veselă trebuie să fie obligatoriu și apă. Asta este după regula bisericească. Așa ne-au învățat părinții și așa noi facem, asta dăm de pomană, dar nu cine știe ce. Dacă sunt foarte multe pomeni, la mulți răposați, se ridică cheltuielile la 2 mii de lei."
"Eu mă stărui să cumpăr, de obicei, ceva cu ce se folosește omul. Eu întreb ce îi trebuie cui vreau să dau de pomană, să nu fie bani aruncați în vânt. Cu o mie nici nu te duci la piață. Aici trebuie minim 3-4 mii, așa."
"Ceva pentru bucătărie, un ștergar, veselă, albituri, cam așa."
Anul acesta, moldovenii au cheltuit în jur de trei mii de lei pentru pomeni. Colac, dulciuri, veselă, apă și lumânări sunt elemente obligatorii, conform regulilor bisericești.
Pe lângă darurile materiale, rugăciunea pentru cei adormiți este esențială. Protoereul Simion, parohul Bisericii "Sf. Simeon Stîlpnicul" din Briceni, a subliniat importanța acestei zile: "Venim în această zi însemnată pentru fiecare dintre noi, de la mic până la mare să le aducem un omagiu și să le facem slujba de pomenire, fie la biserică, fie în cimitire."