PDCM a sesizat Curtea de Conturi a UE referitor la banii folosiţi de PAS pentru reforma justiţiei

23 mai 2024, 10:54
NEWS
NEWS
441494470_833919885219246_8333228403635340070_n
441639184_833919888552579_273838584019951780_n

Ion Chicu, liderul " Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei " a anunţat că a sesizat Curtea de Conturi a Uniunii Europene referitor la banii publici europeni, folosiţi de către Partidul Acţiune şi Solidaritate pentru reforma justiţiei. 

Într-un anunţ de pe pagina de facebook de joi, 23 mai, PDCM precizează că a solicitat Curţii de Conturi a UE :  " Să auditeze utilizarea banilor publici europeni pentru aşa-zisa reformă a justiţiei, transformată de PAS într-o banală spălare de bani." 

Potrivit reprezentanţilor partidului, adresarea a fost remisă şi Delegaţiei Uniunii Europene din Republica Moldova. 

" Mai recent, cu susținerea financiară a Uniunii Europene, în Republica Moldova a fost inițiat procesul de evaluare extraordinară a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor care reprezintă organe independente de conducere a sistemului judecătoresc și a sistemului procuraturii. O altă etapă a reformei sistemului judecătoresc reprezintă evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor.

Cu suportul financiar al Uniunii Europene, evaluarea extraordinară este efectuată de către comisii independente de evaluare formate din 6 membri, dintre care 3 membri desemnați de partenerii de dezvoltare din țările UE și 3 membri desemnați de Parlamentul Republicii Moldova.

Spre mare regret, odată cu inițierea activității acestor comisii, atestăm o situație alarmantă și o utilizare excesivă, chiar abuzivă a resurselor financiare alocate de Uniunea Europeană în scopul reformării sistemului judecătoresc din Republica Moldova.
Partidul pe care am onoarea să-l conduc relevă că la efectuarea reformei justiției, în special în cadrul evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor, sunt implicate aceleași ONG-uri, și anume: Centrul de Resurse Juridice și Moldova (CRJM) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) care au delegat membri în cadrul comisiilor de evaluare extraordinare, inclusiv în cadrul secretariatelor acestor comisii. Urmare a acestui fapt, activitatea comisiilor de evaluare extraordinare a fost afectată de scandaluri de corupție și de conflicte de interese, atât în partea ce vizează membrii delegați din partea Republicii Moldova, precum și membrii desemnați de către partenerii de dezvoltare." mai este menţionat în scrisoare.
 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo