Federația Sindicală a Educației și Științei anunță că în zilele de 13 și 19 decembrie vor organiza proteste sub formă de pichetare a clădirii Parlamentului Republicii Moldova. Pedagogii sunt nemulțumiți de mărimea salariilor și bugetul de stat aprobat pentru anul 2025.
Potrivit unui comunicat de presă al Federației, ”cei care nu vor avea posibilitatea de a participa la acțiunile organizate în stradă, se vor solidariza cu colegii în instituțiile în care activează, la recreația mare sau în perioada stabilită de Comitetele Sindicale”.
Sindicatele din educație precizează că în ultimele zile au avut loc două ședințe ale Biroului Executiv al Federației, la care s-a examinat situația din colectivele pedagogice, și s-a făcut bilanțul negocierilor purtate cu factorii decizionali, pe marginea proiectului Bugetului pentru anul 2025.
”La moment, parametrii au rămas aceiași: Stabilirea Valorii de Referință la 2200 lei reprezintă o majorare nominală de doar 4,8% a salariilor pentru cadrele non-didactice și angajații Organelor Locale de Specialitate din Învățământ, iar valoarea propusă de 2500 lei oferă o creștere nominală de doar 9% pentru salariile cadrelor didactice, de conducere, științifico-didactice și științifice din învățământul profesional tehnic și CRAP. Membrii Biroului și-au exprimat dezacordul cu cifrele menționate mai sus din proiectul Bugetului de Stat pentru 2025 și au alcătuit textul unei Declarații către dna președintă Maia Sandu”, precizează sindicatele.
În Declarația adresată Maiei Sandu se menționează:
”Câștigul salarial mediu lunar brut în trimestrul III al anului 2024, conform datelor BNS, a constituit 14116,8 lei, pe când în învățământ e de 11241 de lei, adică 74,4% din salariul mediu în economie. Diferența de 2925 de lei constituie 25,6%. La momentul de față discrepanța dintre acești parametri crește în defavoarea cadrelor didactice, tendință care trebuie stopată.
Se solicită:
• Stabilirea unei valori de referință de 2900 lei pentru cadrele didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere.
• Stabilirea unei valori de referință de 2640 de lei pentru cadrele non-didactice.
• Achitarea premiului pentru anul 2024 în termenii stabiliți conform art. 21 prim din Legea 270/2018.
• Oferirea unui cadru legislativ clar și susținător, care să asigure o creștere constantă și echitabilă a veniturilor în educație, în funcție de nivelul de pregătire, experiență și performanță a cadrelor didactice.
• La această etapă, pentru a ajunge la un compromis, propunem să se înceapă negocierile cu + 200 de lei VR pentru personalul non-didactic și +300 lei pentru cadre didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere. Astfel, valorile de referință ar crește de la 2100 la 2300 pentru personalul non-didactic și pentru colaboratorii OLSDÎ și, respectiv, de la 2300 la 2600 pentru cadrele didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere”.
CITEȘTE ȘI:Pedagogii amenință cu proteste: Guvernul a prevăzut majorarea salariilor cu doar 200 lei, iar premiile se amână
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ