Muntele Fuji, simbol emblematic al Japoniei, a rămas fără zăpadă la finalul lunii octombrie, marcând cea mai târzie dată fără un strat de zăpadă de la începutul înregistrărilor, acum 130 de ani, transmite CNN, citează digi24.ro.
În medie, zăpada începe să se formeze pe Fuji la data de 2 octombrie, iar anul trecut a fost înregistrată pe 5 octombrie, conform agenției meteo din Japonia, însă cea mai mare parte a acesteia s-a topit la începutul lui noiembrie din cauza temperaturilor ridicate. Biroul Meteorologic Local Kofu din Japonia, care anunță prima zăpadă pe Fuji în fiecare an încă din 1894, nu a făcut acest anunț anul acesta, invocând vremea neobișnuit de caldă.
"Din cauza temperaturilor ridicate care au persistat în Japonia încă din vară și a ploilor, nu s-a depus niciun strat de zăpadă", a declarat Shinichi Yanagi, ofițer meteorologic la biroul Kofu, pentru CNN.
Lipsa zăpezii pe 29 octombrie depășește recordul anterior din 26 octombrie, stabilit în 1955 și 2016, a adăugat Shinichi Yanagi. Anul acesta, Japonia a înregistrat cea mai călduroasă vară de până acum, de când au început statisticile în 1898, a declarat agenția meteorologică în septembrie.
Temperatura medie din iunie până în august a fost cu 1,76 grade Celsius peste nivelul normal, depășind recordul anterior de 1,08 grade stabilit în 2010, a precizat agenția.
Vremea din Japonia a rămas neobișnuit de caldă până în toamnă, cel puțin 74 de orașe înregistrând temperaturi de 30 de grade Celsius sau mai mari în prima săptămână din octombrie, conform analizei grupului de cercetare non-profit Climate Central.
Muntele Fuji, cu o înălțime de 3.776 de metri, se află la granița dintre Yamanashi și Shizuoka și este un sit UNESCO și un simbol al Japoniei. De obicei, este acoperit cu zăpadă pentru cea mai mare parte a anului, până când sezonul anual de escaladă se deschide în iulie, primind milioane de vizitatori dornici să urce până în vârf sau să admire răsăritul de pe pantele sale celebre.
Căldura extremă pe timp de vară din Japoniei nu a fost un eveniment local, vara acestui an stabilind recorduri globale de căldură pentru al doilea an consecutiv, iar din cauza temperaturile ridicate înregistrate pe parcurul anului, 2024 este pe cale să devină cel mai cald an din istoria înregistrată.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ