Pesta porcină la Anenii Noi: Oamenii nu mai suportă mirosul de descompunere a porcilor înhumaţi: Stăm în otravă

26 martie 2025, 09:53
MyCollages

Locuitorii satelor Roșcani și Calfa din raionul Anenii Noi sunt în continuare nemulțumiți de alegerea locului pentru înhumarea celor 65 de mii de porci. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că peste jumătate dintre animalele infectate cu pestă au fost înhumate, scrie RadioMoldova.md

"Azi dimineață, de exemplu, chiar ieșind din casă, era un miros imposibil. Copilul am fost nevoită să-l trimit la bunei, pentru că aici este imposibil să stea copilul."

"De la ora șase dimineață am stat în casă până la opt, nu puteam să merg la policlinică. Noi am fost la proteste, nu ne aude și nu ne vede nimeni."

"Foarte rău, trebuia să pregătească alte metode, mai contemporane. Când bate vântul de la complex, se simte, nici vorbă nu poate să fie.", spun sătenii.

Mihail Comanac este singurul care locuiește în apropierea gropii unde sunt înhumați porcii. Bărbatul spune că este nevoit să îndure mirosul de putrefacție.

"Noi zi și noapte stăm în otravă, aerul e poluat și aerul tot e otravă. Noi deja nu mai știm la cine să ne mai adresăm. Noi tot timpul ne îmbolnăvim, stăm cu pastilele sub cap, mereu avem dureri de cap și plămânii s-au umplut cu miros neplăcut de porci. Acum poți să spui că de zece ori s-a dublat, putoarea e și mai mare decât a fost."

Primarul satului Roșcani, Constantin Morari spune că a făcut mai multe demersuri la instituțiile responsabile pentru a afla nivelul de poluare a mediului.

"Sunt ridicate mai multe întrebări ce țin de analiza apei. Chiar astăzi am solicitat și vor fi prelevate probe de apă din mai multe puncte atât din localitatea Roșcani, cât și din localitatea Calfa Nouă pentru a fi prelevate ulterior pe parcursul anilor pentru a vedea dacă apele nu sunt afectate, așa cum ni se comunică", afirmă primarul.

"Din procesul lichidării focarului, acum circa 65 de procente din animale sunt deja eradicate. Din discuțiile pe care le-am avut în teritoriu, acest deranj mai mult este cauzat de mirosul produs de gunoiul de grajd din procesul tehnologic din activitatea fermei. În zona respectivă, predominanța vânturilor nu sunt spre localitate", afirmă directorul adjunct al ANSA, Alexandr Manciu.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, situația privind aprovizionarea cu carne de porc a populației este sub control, deși este înregistrată o anumită criză.

"Agenții economici care dispun de ferme autorizate sanitar-veterinar fac față cerințelor și cererii pe piață de carne de porc, dar, dacă discutăm cu aprovizionarea zi de zi, procesatorii au declarat că, în săptămâna trecută și săptămâna aceasta, au simțit o criză. Pe următoarele patru, cinci săptămâni, perioada până la sărbătorilede Paști, vor putea face față cerințelor pe piață", menționează secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Iurie Scripnic.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo