Pe parcursul anului 2023, 281 de moldoveni şi-au pus capăt zilelor, anunţă Ministerul Sănătăţii. Potrivit autorităţilor, principalele cauze pentru care unele persoane recurg la gesturi extreme sunt: depresia, tulburările legate de consumul de alcool, singurătatea, discriminarea, problemele financiare, violența, abuzul sau boala, iar multe sinucideri au loc impulsiv, în momente de criză. În pofida numărului alarmant de victime ale suicidului, cazurile sunt în scădere în ţara noastră, mai afirmă ministerul, care menţionează că în anul 2014 pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 581 de cazuri de suicid.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, anual sunt înregistrate peste 700 de mii de cazuri de suicid în întreaga lume. Pentru a combate fenomenul, autorităţile din ţara noastră au întreprins mai multe măsuri:
" În vederea prevenirii cazurilor de suicid, Ministerul Sănătății a întreprins mai multe acțiuni. Aproximativ 2500 de specialiști din sistemul de sănătate mintală au fost instruiți în domeniile: drepturile omului, managementul agresivității, psihodiagnoză, terapie cognitiv-comportamentală etc. De asemenea, în prestarea serviciilor comunitare de îngrijire a sănătății mintale, cu accent pe diagnosticarea precoce și tratamentul depresiei și anxietății, au fost instruiți sute de medici de familie și asistenți medicali. În anul 2023, 350 de psihiatri, pediatri și neurologi pentru copii au participat la cursul „Probleme de sănătate mintală la copii și adolescenți”.
Cetățenii pot beneficia de consiliere în situații de criză apelând la linia telefonică de încredere și sprijin psiho-emoțional YK Support Line, 080080022, care funcționează în regim 24/7. Apelurile telefonice sunt gratuite și confidențiale din orice colț al țării și din orice rețea fixă sau mobilă ", mai menţionează autoritîţile.
Precizăm că anual, în data de 10 septembrie este marcată Ziua mondială de prevenire a suicidului.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ