Peste 65% din deșeurile din Chișinău și Bălți pot fi transformate în energie, conform unui studiu USAID

04 iunie 2024, 20:47

Un studiu realizat cu suportul USAID a demonstrat că peste 65% din deșeurile menajere solide generate în Chișinău și Bălți pot fi valorificate pentru producția de energie.

Cercetarea, realizată în cadrul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA),a analizat compoziția și puterea calorică a deșeurilor din cele două municipii.

Valoarea energetică anuală medie a deșeurilor variază între 4473 kcal/kg în Bălți și 4498 kcal/kg în Chișinău. În Chișinău ar putea fi instalată o centrală electrică cu o capacitate de 46 MW, iar în Bălți una de 12 MW.

Deșeurile biodegradabile, cum ar fi resturile alimentare, hârtia, cartonul, textilele, pielea, deșeurile vegetale și lemnoase, constituie circa 64,7% din fluxul total de deșeuri menajere solide din Republica Moldova și oferă un potențial major pentru producerea energiei electrice și termice.

Valorificarea energetică a deșeurilor ar contribui semnificativ la obiectivele țării de a crește producția de energie electrică din surse regenerabile de la 6% la 30% și de a reduce emisiile de carbon.

Proiectul MESA urmărește diversificarea și consolidarea sectorului energetic prin conectarea la rețelele europene, valorificarea surselor regenerabile, creșterea rezilienței la schimbările climatice, atragerea investițiilor în producția locală de energie verde și implementarea măsurilor de eficiență energetică.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo