În prima jumătate a anului 2024, mai mult de 80% din exporturile și 53% din importurile agenților economici din regiunea transnistreană au fost legate de Uniunea Europeană. Biroul de Reintegrare a declarat pentru INFOTAG că operațiunile de import-export cu statele membre ale UE au crescut din nou în această perioadă.
„Suspendarea activității tuturor punctelor de control de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene ca urmare a războiului din Ucraina a determinat o schimbare a lanțurilor logistice și o reorientare semnificativă a activităților comerciale din regiune spre piețele Uniunii Europene. Acest fapt a condus și la consolidarea relațiilor comerciale interne cu malul drept al Nistrului, întărind legăturile economice și logistice dintre cele două maluri”, precizează Biroul.
Astfel, exportul agenților economici din regiunea transnistreană în țările UE a constituit peste 80 la sută, ceea ce reprezintă un nou record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. În 2023, acest indicator era de peste 70 la sută.
Tot în aceeași perioadă, se mențin relațiile de import și comerț cu UE, ajungând la un indicator de 53%.
Principalele direcții spre UE alese de agenții economici din Transnistria au rămas: România, Polonia, Republica Cehă, Italia, Bulgaria, Germania, Slovacia, Franța, Letonia, Austria și altele.