Portul turistic Volos din Grecia a fost inundat de sute de mii de pești morți. Zona afectată se întinde pe kilometri întregi, iar mirosul este insuportabil. Ecologiștii se tem că peștele în putrefacție ar putea crea un dezastru ecologic pentru alte specii. Autoritățile sunt în alertă maximă, iar procurorii locali au demarat o anchetă în timp ce experții atribuie fenomenul tonelor de apă care curg zilnic din lacul Karla și aduc peștii în golf.
Autoritățile elene au început să strângă sutele de mii de pești morți, care au împânzit, în ultimele zile, apele din portul turistic din orașul Volos. Potrivit autorităților, peștii au fost deplasați din habitatele lor obișnuite de apă dulce, din cauza inundațiilor de anul trecut.
„Curentul a adus cantități mari de pești de apă dulce morți, care proveneau din rezervorul Karla”, a precizat reprezentantul Consiliului de mediu din Magnezia, Stelios Limnios.
Potrivit experților, tone de apă curg zilnic din lacul Karla și din zonele învecinate în golf prin pârâul Xirias, iar pe măsură ce apa dulce se amestecă cu marea, peștii de apă dulce sunt luați de val, murind la contactul cu apa sărată.
„Se întinde pe kilometri și, de fapt, pescarii din zonă spun că nu este doar de-a lungul coastei, ci și în centrul Golfului Pagasetic. Golful Pagasetic nu poate fi groapa de gunoi a Tesaliei, nu poate fi folosit ca un depozit de deșeuri, cum se întâmplă acum”, a spus Stelios Limnios.
„După inundații, orașul nostru a fost devastat. Marea, Golful Pagasetic a fost umplut cu pește din lacul Karla. Veniturile noastre au scăzut cu 80 la sută de anul trecut până în acest an. Aveam 20 de angajați, iar acum am doar opt, pentru că nu sunt turiști”, a declarat proprietarul unui restaurant, Dimosthenis Bakoyannis.
Guvernatorul regional al Tesaliei a pus în aplicare un plan de urgență pentru a face față crizei de mediu din Golf. Planul include desfășurarea de nave de pescuit pentru îndepărtarea peștilor morți din Golf, în timp ce la gura pârâului Xirias va fi instalată o plasă pentru a împiedica intrarea altor pești.
„Serviciile municipale au început operațiunea de curățare pe linia de coastă, pe plaje, pe stânci și oriunde ies pești morți din mare. Iar în mare, este responsabilitatea Autorității Portuare să curețe, care ar trebui să-și coordoneze acțiunile cu autoritățile regionale”, a declarat primarul orașului Volos, Achilleas Beos.
Aproximativ 40 de tone de pește mort au fost îndepărtate până acum de autoritățile locale. Procurorii au ordonat o anchetă în acest caz. Grecia a înregistrat o creștere a furtunilor intense și a inundațiilor în ultimii ani, despre care oamenii de știință spun că este un rezultat al schimbărilor climatice.