Postica EXPLICĂ de ce nu a fost posibilă deschiderea a încă 3 secții de voatre în Rusia: SIS a cerut să fie deschise lângă buncăre

09 octombrie 2024, 10:32

Amplasarea în imediata apropiere de locuri de adăpost, mai exact buncăre, dotarea spațiilor cu intrări și ieșiri de rezervă, precum și asigurarea unei suprafețe corespunzătoare – sunt câteva din condițiile logistice recomandate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) pentru a face posibilă deschiderea a încă trei secții de votare în Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut. Pentru că Ministerul de Externe (MAE) nu a putut îndeplini aceste condiții, Comisia Electorală Centrală (CEC) s-a văzut nevoită să adopte hotărârea cu privire la imposibilitatea organizării și funcționării de facto a celor trei secții de votare din Rusia, a precizat vicepreședintele CEC, Pavel Postica, într-un comentariu pentru "Teleradio-Moldova". El califică situația ca fiind regretabilă.

"Avizele SIS și MAE sunt consultative, iar hotărârile CEC sunt obligatorii spre executare. Partea proastă este că în aceste circumstanțe au prevalat avizele consultative față de hotărârile definitive și obligatorii ale organului electoral și asta este partea cea mai neplăcută în acest proces", a spus Postica.

Pavel Postica a precizat că nu este de acord cu riscurile de securitate descrise în avizul SIS. Potrivit lui, implicarea serviciilor speciale rusești în procesul electoral ar reprezenta principala amenințare și pericol la adresa democrației din Republica Moldova:

"Se vede destul de bine, inclusiv din ultima conferință de presă a colegilor de la poliție și procuratură, că serviciile și actori din Federația Rusă sunt interesați să destabilizeze procesele democratice din Republica Moldova, respectiv, eu cred că este mult mai plauzibilă și mai verosimilă posibilitatea ca serviciile speciale din Federația Rusă să urmărească cetățeni, să asigure deplasarea lor și forțarea ca să vină în secția de votare, să ducă evidența acestora și, de ce nu, ulterior să folosească datele acestora anume pentru a fi trimiși în calitate de carne de tun pe frontul din Ucraina. Repet, din punctul meu de vedere, aceste riscuri sunt mult mai mari decât acele riscuri invocate oficial de SIS"

Experții Promo-LEX au declarat pentru Teleradio-Moldova că argumentele Ministerului de Externe, dar și ale SIS-ului, nu sunt suficiente, mai ales că cele trei secții de votare nu se află în zone afectate de război.

"Fără argumente și detalii din partea MAE și SIS ridică bănuieli că nu a fost justificată pe deplin această decizie de a nu identifica persoane suficiente pentru celelalte trei secții de votare. În opinia noastră, nu au fost suficient de argumentate acele riscuri invocate, trebuie să existe o comunicare și o conlucrare între instituții", a precizat Nicolae Panfil, șeful misiunii de observare a scrutinelor, Promo-LEX.

În total, pentru scrutinul prezidențial și referendumul din 20 octombrie, peste hotarele țării vor fi deschise 231 de secții de votare.

 Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo