Povara bolilor mintale este în creștere. Unii nici nu știu că sunt afectați de o dizabilitate

13 iunie 2024, 20:19
sanatatea mintala

În ultimii 30 de ani, povara bolilor legate de sănătatea mintală, a crescut la nivel global cu aproape 50 la sută. Și în Republica Moldova incidența prin maladii psihice s-a dublat. 

Prezent în cadrul emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV, medicul Arcadie Astrahan, director de programe al Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Botanica, a menționat că accesul la serviciile de sănătate mintală s-a îmbunătățit.

„Noi intervenim mai des la interpelările din partea serviciilor sociale, comunității, poliției, vecinilor și identificăm persoane noi. Totodată, promovăm serviciile noastre pentru a informa cetățenii că acestea sunt gratuite și compensate de stat. Cu toate acestea, noi avem în statistici doar tulburările severe și nu prea știm ce se întâmplă cu formele ușoare. Persoanele cu tulburări depresive nu vin la medic și nu se găsesc în statistici, iar ei sunt oameni afectați de o dizabilitatea și trebuie să beneficieze de ajutor”, a menționat Arcadie Astrahan.

Potrivit medicului, tulburările de personalitate se întâlnesc aproape la șapte procente din populația generală internațională, iar în Republica Moldova aceste date lipsesc. Reieșind din informațiile pe care le are, sistemul nu dispune nici de medicamente și nici de asistență pentru persoanele cu risc de suicid sau de comportament autodistructiv.

Și Victoria Condrat, managera locală a proiectului moldo-elvețian MENSANA, a confirmat că formele ușoare de depresie și anxietate nu sunt incluse în rapoartele medicilor de familie și nici ale Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală. Sistemul are răspuns doar pentru formele severe care sunt tratate cu medicamente.

„Persoanele cu forme ușoare de depresie și anxietate nu ajung la specialiști. Cineva merge la preot, cineva merge pe Youtube își caută o meditație. Anxietatea și depresia este mai des întâlnită în rândurile femeilor arată datele statisticilor, dar dacă e să le privim din alt punct de vedere 85 la sută din cazurile de suicid sunt săvârșite de către bărbați. Suicidul este o consecință tragică a unei depresii. Bărbații au presiune socială foarte mare și din cauza acesteia nu se adresează la medici”, a explicat situația creată Victoria Condrat.

În ultimii patru ani în Republica Moldova incidența prin maladii psihice s-a dublat. Nota informativă la Programul național privind Sănătatea Mintală arată că în anul 2018 erau înregistrate 2258 cazuri la 100 mii locuitori, iar în 2022 această cifră ajunge la  5617 cazuri la 100 mii locuitori.

 

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo