Premierul Dorin Recean a participat, astăzi, 6 iulie, alături de președintele Maia Sandu și șeful Legislativului, Igor Grosu, la mitingul de comemorare a 75 de ani de la ce-a de-a doua operațiune de deportări staliniste, din 5-6 iulie 1949. Conducerea țării a depus flori la monumentul victimelor deportărilor regimului sovietic și a îndemnat cetățenii să le onoreze memoria și să le cinstească numele celor care au cunoscut teroarea acelor timpuri.
Șeful Guvernului a transmis, în ziua în care comemorăm suferința și soarta nedreaptă a persoanelor deportate, că toți trebuie să cunoască trecutul și să nu uite ororile lui.
„Să nu-i uităm pe oamenii gospodari, adevăratele elite rurale, care au fost smulși din casele lor și deportați în cele mai îndepărtate și friguroase regiuni ale Uniunii Sovietice. Datoria noastră este să ne asigurăm că astfel de atrocități nu se vor repeta niciodată”, a transmis premierul Dorin Recean.
Totodată, conducerea țării a îndemnat cetățenii să viziteze expoziția „Trenul durerii”, inaugurată, astăzi, 6 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).
Potrivit Guvernului, în acest an, expoziția este prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, fotografii și istorii din viața familiilor deportate.
Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 este cea mai amplă deportare de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova în urma căreia au avut de suferit 36 mii de oameni. Casele, pământurile și bunurile țăranilor deportați au fost transmise colhozurilor, iar o parte au fost furate și vândute. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3.071 de camioane și 1.736 de vagoane.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ